Wednesday, June 18, 2014

Cara Atau Tips Memulakan Bisnes Online

Assalamualaikum. Macam biasa lah. Aku kalau update blog memang suka pagi-pagi buta. Seram tak? Haha.
So, hari ni aku nak share sikit... tips untuk sesiapa yang mula nak berjinak dengan bisnes online tu.Sikit je ye sebab aku pun baru beberapa bulan jagung dalam arena bis online ni. Tapi ada hati nak bagi tips. Apa salahnya. Share ilmu kan.. Ini berdasarkan pengalaman aku yang tak ada basic lansung dalam berbisnes tau. Kalau ada yang pro bisnes harap maaf ye atas teori sediri ikut suka sesedap rasa ni.



1) Produk
Mula-mula kena set lah nak jual apa. Contoh yang famous sekarang ni tudung ke, barang kecantikan ke, baju ke. Macam aku, aku jual contact lens. Tapi sebab modal aku ciput je aku mula jual dengan power lens 0 degree je. Aku terdetik nak jual contact lens ni sebab aku suka sangat pakai lens. Then why not aku try jual. Tapi aku dah set up my mind aku nak jual murah-murah je. So semua mampu pakai even budak sekolah pun.

Awal-awal dulu aku sewa pushcart kat giant. Tapi giant bagi tempat yang tak strategik lansung. Kat dalam supermarket tu. Kebanyakan orang yang masuk dalam beli barang dapur ni makcik-makcik. Dan tempat aku tersorok daripada pandangan orang. Nak buat macam mana. Semua dah bayar kan. Sewa masa tu RM800 sebulan. Tambah deposit tok nenek semua jadilah RM1200. Tapi aku buka booth tu tak lama pun. Sebulan je. Sebab susah sangat nak dapat income. Tak pulang modal pun. Sedih! T_T


Then aku tengok macam banyak je balance lens yang tak terjual. So aku decide nak try bukan instashop. Aku jual murah-murah je. RM10 sepasang! Tapi tak termasuk post la. Aku pun start promote instashop aku. Tiba-tiba pling! Ramai pulak yang whatsapp, msg, call pun ada nak beli lens aku. So aku pun fikir kalau teruskan je ngam juga ni. Lagipun dah nak dekat raya. Around bulan Ogos 2012 masa tu. Bila semua balance lens aku tu habis, dapatlah aku modal balik untuk beli lens baru. Dari situ lah bermulanya instashop aku..



Nama Apple diberi sebab dulu aku ada sugar glider nama Apple. Macam cute je bunyi nya. Heheh




2)Modal
Nak start bisnes kena ada modal. Kecuali la bisnes jual pucuk ubi liar yang kena kutip-kutip kat tepi semak tu kan. Macam aku masa mula-mula nak buka booth tu aku loan duit kat ayah aku. Tapi tak bayar-bayar pun lagi. Heheh. Tapi lepas jualan kat booth tak laku, aku jual online. Alhamdulillah aku mampu kumpul modal balik.



3)Beli barang / cari supplier
Aku survey barang berhari-hari juga. Sebab nak bandingkan harga dan kualiti. Aku lagi senang kalau pergi ambil barang by hand sebab aku takut kena tipu. Yelah, modal bukan sikit-sikit. Beratus-ratus juga. Tapi aku pernah juga ambil barang melalui pos sebab tak ada masa nak pergi ambil barang. Itu pun lepas few times aku aku repeat order. 


Barang-barang jualan.




4) Packaging / pembungkus
Bagi yang banyak modal tu boleh lah beli plastik comel-comel sikit. Tempah siap letak nama shop korang ke. Nanti nampak nice to see nice to hold once broken consider sold lah kan. Eheh. Aku just guna apa yang termampu je. Balut barang guna kertas A4 dan sumbat dalam plastik. So, secure sikit barang tu. Al-maklumlah. Abang-abang pos laju ni suka pecahkan barang-barang aku tau! Grr.. Lagi satu, aku ada sticker comel yang dilekatkan pada plastik pembungkus aku tu. Boleh buat kat booth jual sticker. 100 pcs RM10 je. But depends pada size sticker korang lah.



Sorry kabur. Ini je gambar yang sempat di snap.



5)Akaun bank
Korang mestilah kena ada akaun bank tau. Atleast satu akaun untuk orang bank in kan kat korang. Klau tak macam mana nak ambil payment. Contohnya akaun cimb or maybank. Customer aku ramai yang guna maybank, so aku pinjam akaun tunang aku untuk tumpang duit. Tumpang je k. Hahah.




Akaun bank yang aku guna.





6)Medium jualan
Korang kena ada satu medium untuk letak jualan. Contohnya instagram, facebook, blog, wechat pun boleh.
Gunakan je semua yang ada. Lagi banyak lagi bagus. Kalau modal besar boleh guna servis iklan facebook. Contoh iklan kat blog BOLEH RUJUK SINI. Tapi kalau boleh awal-awal bisnes janganlah privatekan fb, or insta korang. Bagi aku lah, itu boleh menurunkan mood orang yang nak membeli. Contohnya aku. Dah excited nak usha barang ni, sekali tu private pula. Kalau dah add pun entah zaman bila teringat nak g usha lagi kan.





Contoh promosi kat instashop aku.




7)Cara pengeposan barang
Lepas dah promote barang dan ada customer, kena lah postkan barang. Jangan jadi scammer k. Busuk punya orang. Btw, scammer tu orang yang promote barang tapi sebenarnya barang tu tak ada pun. Dia dah dapat duit, dia senyap. Terus block korang. Tak baik tau. Ok berbalik pada topik, aku gunakan servis pos laju. Setakat ni alhamdulillah ok je. Just barang pecah tu dah dua tiga kali lah juga. Tapi itu je pos yang paling dekat dengan rumah aku dan senang nak berurusan. Nasib baik sekarang ni packaging lens aku dah tukar ke bekas plastik. Selamat sikit. Aku selalu beli pembungkus pra bayar. Pembungkus pra bayar tu korang tak perlu dah lah nak kena packing barang kat kaunter pos laju lepas tu timbang lagi. Dia memag dah tetapkan sebungkus pos pra bayar tu RM6. Sebab tu kalau korang tengok postage biasanya RM6 mengikut berat barang yang dah ditetapkan. So, lepas packing boleh terus masukkan dalam pembungkus pra bayar tu dan hantar ke kaunter pos laju. Lagi satu, borang jangan lupa ambil sekali ye. Nanti nak tulis alamat kat celah mana.



Pembungkus pra bayar.



Borang pos laju.



Packing time!


8)Dropship
Lagi satu cara senang nak buat bisnes online tanpa perlu modal,cari barang,bungkus barang dan pos barang, korang boleh lah jadi dropshipper. Cuma kena ada medium untuk promote dan akaun bank je untuk terima payment. Dulu sebelum aku jual sendiri aku pernah jadi dropshipper juga. Tapi untung tak lah selebat jual sendiri. But at least masuk juga lah duit poket. Menjadi dropshipper ni korang just perlu promote barang, then bila ada customer dan dapat payment, korang pula kena buat payment pada supplier untuk dia postkan barang customer tu. Tapi hati-hati ye ada juga supplier yang menipu. Duit dah dapat tapi barang customer tak pos pun.



Jadi, itu sahajalah karangan SPM aku untuk pagi ini. Harap dapat lah membantu sedikit untuk sesiapa yang berminat nak mula bisnes online ni ye. Good luck untuk korang. Wish me luck too!! Amin~


XOXO,

Cik Putri

126 comments:

Mysterious Mel said...

Salam. Perkongsian yang menarik. Semoga sukses dengan bisnes. Kalau sudi singgah my blog Hikmah menjadi seorang SAHM

Ana Lee said...

wahhh .. hebatt

Ana Lee said...

wahhh .. hebatt

Ika Chenta said...

terima kasih sbb sudi share.. :)

blogwalking sini... :)

Wdad RhaffOr said...

thanks for sharing..good info...=)

Leyroze Wardrobe said...

Good info especially bg beginners..

thanks & jemput singgah ke blog sy..

http://leyrozewardrobe.blogspot.com/

nasuha chua said...

Nak jdi dropship sis bleh x ?

Pencinta FB said...

Suka dengan perniagaan online cik Putri. Semoga terus sukses ye. Walau apa-apa pun, semua usahawan kena sentiasa menimba ilmu lagi dan lagi sebab perubahan di sekitar kita berlaku begitu cepat, begitu juga dengan pasaran perniagaan dan kehendak semasa :)

Pencinta FB said...

Suka dengan perniagaan online cik Putri. Semoga terus sukses ye. Walau apa-apa pun, semua usahawan kena sentiasa menimba ilmu lagi dan lagi sebab perubahan di sekitar kita berlaku begitu cepat, begitu juga dengan pasaran perniagaan dan kehendak semasa :)

razifsaliman said...

Tahniah.. sayapun menjalankan bisnes online.. jemput ziarah blog sy www.kasihummi.com

Faizi Shukor said...

Info terbaik dan bermanfaat

Anonymous said...

pembungkus pra bayar tu beli dlm kuantiti byk terus ke?

tentangsihat said...

TQ sis.. sangat berguna untuk saya yang menjalankan bisnes online... Jemput ziarah blog saya www.kasihummi.com

rashid said...

Thanks for your kind info.....thanks

najidah ibrahim said...

Info yg bagus.. tq for sharing. jom support bisnes online saya.
Hanya modal rm75 seumur hidup.
healthbeautyvitamin.blogspot.com

Anonymous said...

Thank share good info ni,,
Btway,korang follow la instagram sy
@mariahyahya

MizWeen Shop said...

info yang sangat berguna..
ada kelapangan sila lawati blog saya
http://mizweenshop.blogspot.com/

MizWeen Shop said...

Info yang sangat berguna..
Jika ada kelapangan sila lawati blog saya :
http://mizweenshop.blogspot.com/

Anonymous said...

Info terbaik lh sis...moga saya bole ikt jejak sis...jom jenguk insta saya utk membeli larome...idasha54

Junaida Watie said...

Best dan tersusun guide berbisnes dr u ni.. thanks semoga ia bermanfaat uat pembaca di sini :)

ekskuisit belantara said...

Satu perkongsian [Klik di sini] pengalaman yang baik.

faridah said...

terima ksih atas perkongsian ini....bisness online sememang mudah n kos yang murah...tapi kene rajin promote...

Carlz Jafran said...

Terima kasih atas info yang berguna.

http://payhmm.com/?ref=18164

harris said...

Saya dah try dah peruserpaid..dah dpt dah pun min usd500..so excited la nie nak keluarkan..usd tu, kalo convert ke rm dah brape kan..tpi bila nak keluarkan je dia srh kita isikan mcm2 survey smpai korang jadi bosan..padahal kat laman diorg bgthu kalo dah dpt usd500 blh keluarkan serta merta....so jgn buang masa korang dgn peruserpaid nie..pnt je cri click tpi hampas pun xde..hu3..tpi kalo korang2 semua mmg berminat nak cari duit secara online tanpa keluar modal 1 sen pun blh cuba dkt laman nie yg terbukti berkesan dan mmg akan di byr..

Paidverts..click iklan blh dpt duit dan diorg byr pakai usd..xpayah cari org yg klik..kita je yg perlu klik..lgi rjin korang klik lgi byk dpt..jemputlah daftar kat link nie

https://www.paidverts.com/ref/harris81


sape2 yg minat main game..blh klik kat sini -

http://www.marketglory.com/strategygame/harris81

sambil main game sambil buat duit..

saya pun pernah dapat income dengan join Paidverts dan MarketGlory nie...

jadi cubalah yg mane berkenan di hati..laman2 nie selamat dan blh di percayai..selamat berjaya

WAFA'S WEAR said...

Assalamualaikum!

Kiut nya nama sugar glider you. Apple haha

Kami jual Tshirt Muslimah yg sweet2 gitewww. Juga ada shawl yg mcm2 jenis. Half moon, wide shawl yg labuh 2 meter, cotton shawl original dari Turki, crepe, chiffon yg corak paisley cantik2 dipandang.

Harga berpatutan! Promosi akhir tahun!

Sesuai utk anak2 dara yg mningkat remaja.

Jemput singgah di blog saya. Tq!
Wafaswear

hadijah hashim said...

Info yang sangat berguna..
Jika ada kelapangan sila lawati blog saya :
http://adilacloset.blogspot.com/

dark_blur said...

ASSALAMUALAIKUM.
Tumpang lalu yaa…Mahu INCOME rm900 dalam sehari, INI BUKAN VIRUS, KALAU VIRUS SY PON XBRANI TEKAN, FREE REGISTER.. tiada apa2 bayaran dikenakan.. (Kalau anda rasa program ni menipu, anda tidak rugi apa2 pun, anda tak perlu keluar modal pun kan??..)tak perlu cari orang, tak perlu jual barang.. syarat kelayakan anda ada FACEBOOK, WHATSSAP, WECHAT dan tahu guna komputer sikit2 termasuk laman sosial yang lain.. anda perlu open link dibawah dan register.. anda terus dapat USD25×3.4=RM85.00..lepas tu anda akan dapat link anda sendiri dan copy ayat2 saya ini.. paste kt fb,tweeter dan sebagainya.. setiap orang yang buka link anda, anda akan terima USD10 ×3.4=RM34.00..MUDAH kan..??anda boleh pilih samaada duit masuk ke acc bank anda atau cek dipos ke alamat rumah anda.. register PERCUMA, sila isi kat sini.. tak salah kan kalau mencuba..
tekan link ni --> click >>>> http://peruserpaid.com/?ref=133361

Anonymous said...

Tq. Cik Putri sudi kongsi ilmu.

Shafiq Fahmi said...

Artikel yang sangat bermanfaat.Tahniah saya ucapkan.

Tips untuk lebih power lagi.Gunakan kuasa leverage dalam perniagaan untuk mengembankan perniagaan online ke tahap maksimum.Nak tahu camne caranya? saya kongsikan disini : www.minisitekosrendah.com

zura safi said...

Thanks....

Adik Sempoi said...

thanks atas info yang diberi.Semoga ia dapat membantu newbie melariskan lagi jualan mereka.Mereka boleh gunakan plattform fb untuk mengembangkan lagi perniagaan mereka..

Bisnes Online said...

isi yang sangat penting untuk rujukan newbie

muhammad zarin said...

pengisian yang amat menarik...blogwalking disini

Anonymous said...

Sangat membantu..thanks..

akujebat 92 said...

http://www.loginwang.com/?a=Qamardean92

Cube ni^_^

cheap stuff online said...

wah tq cik putri
entri yg bagus untuk dikongsi

menjual pelbagai barangan terpakai
����������������
berminat?

layari
➡cheapprelovedonline.blogspot.com

email
➡ikeoii80@gmail.com

✖✖✖✖✖✖✖

Anonymous said...

My friends told me that on http://clashofclanshelper.com/ - you receive free Clash of Clans gems instantly! I just tried that! (16xzbpepgq)

Sani Sini Sana said...

Sekarang ni dah mudah nak mulakan bisnes online. Dengan modal yang minima kita dah boleh mulakan bisnes..cuma masalah yang dihadapai orang baru bisnes online adalah dimana nak cari pelanggan...

Anonymous said...

cik putri kalau kita pakai akaun bsn ok tak sebab ada akaun tu je, malas nak buat yang baru lagipun saya baru nak start buat online bussiness ni. :)

Anonymous said...

Barang original dari Ikea Damansara.
Khas kepada Tuan/Puan yang dari luar Lembah Kelang.
http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=557490

Yai said...

Hai. jum tgk Instagram @myindrani.https://instagram.com/myindrani/ kami Baru bukak bisnes. ada jual halfmoonwideshawl yg cantik and foldover clutch. :)

Anonymous said...

Info yang amat berguna. Terima kasih. Sekiraynya sesiapa nak membina laman web tapi memerlukan bantuan boleh layari laman

www.perkhidmatan-lamanweb.operion.com.my

Anonymous said...

Info yg sangat baik dan berguna terutama kepada yang baru sahaja hendak menceburi dunia bisness

fatim said...

Perkongsian yang sangat bermanfaat. tq

<a href="http://beautyfatimah.com/2015/03/03/kelebihan-mendaftar-menjadi-ahli-shaklee-bersama-upline-yang-betul/>Bisnes Online Tanpa Modal </a>

Anonymous said...

Thanks for your info. May you success always. :))

kaveri jeni said...

thank you sisszy..
its will help me in future..
sebab i pun ade idea mcm ni..tapi tatau jln mn nk pergi..rs mcm sesat pula..

Nurul + Nordin said...

info yg bagus..
nak try juga guna instashop.. xpernah tgk pun, xtau mcamana caranya..

anyway, jemput sggah blogshop akak..
mcm2 ada jual kat sana.. new n preloved semua ada..
http://em-collection.blogspot.com/

Digicify said...

Kalau dah ada produk bolehlah letakkan di mudah.my atau pasomalam.com

lihat produk2 skin utk hendphone dan pebble di http://digicify.com

Donna said...

hi cik putri, kalu tak keberatan, bole tak ci putri kongsikan ngan saya mana cik putri dapatkan supplier. saya nie nak cari supplier gaun2 sampai la nie tak jumpa yang seswai.

onexox said...

TQ tips yang menarik

Aisya Umairah said...

Terima kasih atas tips dan panduan yang berguna ini. Bagi bakal usahawan yang mencari maklumat tambahan tentang perniagaan online, laman web ini banyak kongsikan maklumat dan pengalaman: http://www.intiha.com/dokumentasi

NiagaOnline2u said...

Artikel yang sangat bermanfaat.Terima kasih kerana berkongsi di sini.

Untuk panduan perniagaan online yang lengkap, Pakar online marketing Malaysia Saudara Rahman Basri dan rakannya dah kongsi ilmu rahsianya dalam step by step video tutorial. Semua step penting ditunjukkan supaya anda tidak ketinggalan dalam era bisnes online terkini yang betul.

Jom download preview percuma di www.niagaonline2u.com

Anonymous said...

Maklumat y sgt brguna!... thanks

Harris said...

Jom buat income sampingan boleh join saya di -

https://wadiahtrading.com//index.php?refer=tradeduit

Duduk diam je dapat duit,tunggu duit masuk tiap tiap minggu...
ada apa-apa pertanyaan boleh hubungi saya di - 013-9480739

harris

MindaSimple said...

Perkongsian yang bagus tentang perniagaan. Semoga boleh terus kongsikan pada masa akan datang. Kalau ada yang nak tambah pendapatan, boleh surf di http://www.kuihraya4u.blogspot.com atau http://www.mindasimple.blogspot.com

Azuha idris said...

terima kasih cik putri......saya sedang mencari tips untuk perhebatkan jualan omline...so your s tips sungguh berguna...apa pun selamt maju jaya...

Fitri Hood said...

Thanks..tips yang bagus..nnt blh pass kat wife :)

Dara Bidadari said...

salam...brilliant...pasti sis akan berjaya kalau terus menerus bersemangat dalam bisnes...saya yakin!

jemput singgah blog saya, http://cantiknatural09.blogspot.com

Anonymous said...

Info yg bagusss 👌👍

nathranasita lerryniss lonius said...

good info.... thanks alot...

Mizz Eda said...

akak.. nak tanya.. kalau nak wt bisnes on9 kn.. kne dftar x? kt mne klw kne.. kte nk bljr wt on9..

Rayra Isabelle said...

mcm mna mau cari supplier

Anonymous said...

mcm mna mau cari supplier

Anonymous said...

mcm mna mau cari supplier

Falcon Taiko said...

Terima kasih atas perkongsian ini. Ilmu yang sangat berguna dan akan saya kongsikan di luar sana

Link bisnes startup
bit.ly/senibisnesstartupmeletup

Sani said...

Masa mula-mula memang susah sikit buat bisnes online ni.. Lama-lama dah mahir dan tahu melayan pelanggan insyallah boleh masyuk tu... Apatah lagi kalau ada produk sendiri lagi cepat masyuknya..

aldaniea said...

Info sgt berguna.bestnye..

Syami said...

tips yg bermanfaat, mohon share ye ;)

Juhandi Dzoe said...

Saya dengan Icha Zoeshop (Gudang Pakaian Anak Brand)
Kualitas Oke banget, Invite vin saya : 54138AE4
kalau mau gabung dengan saya invite aja pinnya yah..atau hub. +6283897631575

Nur Izzaty said...

assalamualaikum ..
tumpang iklan.
sesiapa nak join dropship produk kosmetik ORIGINAL murah-murah.
pm atau whatsapp 0194577384 zaty.
terima kasih. :)

mas said...

Awk..macam mane sy nk start jual?dari mane sy nk dapatkan brg2 lens.sbb dropship slow skit laaaa

Liyana Jasmi said...

Sis, saya nak tanya ni. Mana nak cari supplier eh? Hihihi sis survey & jumpa kat mana?

wan said...

untuk meniaga online account bank adalah element yang penting...jika menggunakan akaun peribadi mungkin akan disekata atau dibekukan jika terlalu banyak transaksi....untuk account semasa pula perlukan introducer....untuk maklumat lanjut boleh hubungi saya ttg introducer-012-7292850 atau rujuk blog saya...tq admind .semoga lebih ramai usahawan melayu lagi terhasil.

Noor Mastura said...

hai... nk tya. klu brg kita hrga Rm10, tpi klu kna hantar guna pos laju, kna tmbah hrga brgan jadi rm5 ke?? sya bru je dlm b-online nie... hrp bley bntu ye... ^^

Nazmi Ismail said...

Nice info....Minyak kelapa Dara OASIS baik untuk kesihatan dan kecantikan.Nak bole pm saya 0123405883...Hehe saja promote,alang2..

BPJS Kesehatan said...

Info menarik sangat

Whynot cuba bisnes online said...

thanks for the info..sy baru strt buat bisnes onlne..tp mcm dah fedup lak..sbb ssh btl nk cari pelanggn.
sy nak kongsi website ini yang banyak membantu sy http://www.bisnesonline.xyz
selamat mencuba :)

Anonymous said...

Inginkan pendapatan yang cepat?
Hanya klik sahaja dan anda akan mendapat pendapatan yang mudah.
Bermula sekarang dengan usaha yang betul
link:

https://www.paidverts.com/ref/Liieeyaa

Dapatkan sekarang!!!

fatihah khalil said...

Info yg menari n beguna sngat.. Sbb kebetulan sy baru start buat bsnes.. Tapi sis nk tanya mcm mne nk mntak org promot kn ig kita.?

fatihah khalil said...

Info yg menari n beguna sngat.. Sbb kebetulan sy baru start buat bsnes.. Tapi sis nk tanya mcm mne nk mntak org promot kn ig kita.?

fatihah khalil said...

Info yg menari n sngat beguna.. Kebetulan sy baru je mula buat bsnes.. Tapi sis tmpg tanya mcm mne nk mntak org promote ig kita ya??

Anonymous said...

Sy jual telekung lycra pelbagai warna dan dress muslimah. . Harga bwh rm50 ..0145041781 isya

Anonymous said...

Assalamualaikum.
tumpang lalu mohon follow ig saya @datin_ciku tuk pakej cuti2 mampu pergi heheh..

Unknown said...

Thank you, Very good sharing experience =) Peace

Ummu Idris said...

Good sharing. Memanh tak dinafikan berniaga online melalui instagram memang boleh meletopp! :)

Selain Instagram dan facebook, medium laman web niaga mudah.my juga sesuai dijadikan medium untuk sesiapa yang nak memulakan berniaga online. Try jual barang sedia ada dulu,barang terpakai kat rumah ke.. belajar cara deal dengan customer yang pelbagai peel :) Dah confident, bolehla mula menjual produk sendiri pula.

Tak tahu cara nak iklan barang di mudah.my ? Saya ada ajarkan cara membuka akaun Pro niaga di mudah.my dalam blog http://workathomemomstory.blogspot.my , boleh cuba tengok . Mudah sahaja ,pakai handphone pun boleh. Dan yang penting, PERCUMA.

Amizan Yap said...

Tahniah putri, Saya juga pernah berniaga seperti begini.

Zaman sekarang ni, kita tidak boleh mengharap pada satu source of income, walaupun bekerja anda perlu mencari side income.

Tapi lepas saya baca satu artikel tentang bagaimana seorang surirumah mula berniaga dari rumah secara kecil-kecilan, dan akhirnya mampu membuka sebuah kedai sendiri.

saya juga terinspirasi cerita itu. Dan saya blog tentang cara-cara surirumah itu memulakan perniagaan dengan teknik2nya
di sini :http://amizanyap.com/cara-memulakan-perniagaan/

syaima' said...

(http://www.linkcollider.com)
seo is better and very good website too to start business online
Link Collider will help you grow your online business, personal blogs and social media networks by pairing site owners who want to increase site traffic, improve search engine rankings, and get free Facebook likes & shares with users who will genuinely interact with their web platforms. You can use Link Collider as an SEO booster to get web traffic and connect with real people from more than 250,000 active users from more than 200 countries.

Whether you have a new website or an old one, its relevance depends on many factors like traffic generation, backlinks, search engine ranking, social media, and many others. If you're looking for information on how to increase website traffic - Link Collider can help and connect you to our tools that will help you improve search engine ranking for your site.

www.gkerjaya.com said...

Terima kasih atas perkongsi anda tentang cara untuk meniaga online walau bagaimana pun bagi mereka yang malas berfikir kami disini menawarkan pelbagai jawatan kosong kerajaan untuk anda memohon

norhafira dollah said...

Mcm mna nak naikkan follower reramai mcm tu?

FEISTY.CO said...

Thank you for sharing with us.
Moga business maju kita semua maju hendaknya.
zaman sekarang makin tough dan agk susah nk tarik pelanggan.
semua nak yg murah tp brkualiti.
apepun semuanya bergantung kpda rezeki juga.

all the best! kalau free jemput singgah blog sy.
ada baju raya 2016 yg eksklusif keluaran prtama kami.
terima kasih.

bungacinta said...

Salam..best sgt..tq krna share sesuatu yg berguna..
Jom sngah blog bunga yg br ni..
Inspirasibungacinta80.blogspot

Firefox firdaus said...

Apa pendapat admin tentang kerja online atau buat affiliate?. Saya ada peluang keduanya kalau admin ingin join.


[Jemput ke blog saya untuk tips Kerja Part Time Online]

Anonymous said...

terima kasih sudi share ilmu...

Zoolkiff Ahmad said...

Terima kasih atas perkongsian menarik. Saya juga ingin share cara2 nak buat website secara percuma. Tahu membuat website sangat penting untuk menjamin bisnes online anda kekal bersaing. Sila like FB fanpage saya https://m.facebook.com/CeritaNiagaOnline/ dan anda join group "Belajar Buat Website Cara Mudah dan Percuma.

Zoolkiff Ahmad said...

Terima kasih atas perkongsian menarik. Saya juga ingin share cara2 nak buat website secara percuma. Tahu membuat website sangat penting untuk menjamin bisnes online anda kekal bersaing. Sila like FB fanpage saya https://m.facebook.com/CeritaNiagaOnline/ dan anda join group "Belajar Buat Website Cara Mudah dan Percuma.

izan said...

Tima ksih...smuga berjaya...mmg detail.ilmu yg dberi satu persatu.bermula dr brgan hgga mcmana nk bgkus...

ummu aisya said...

woww.. perkongsian yg sangat menarik. Tak sangka medium instagram pun popular sekarang..



Peluang Membantu Suami Menambah Pendapatan Keluarga Dengan Bisnes Online.

Elediana Jekol said...

Tips yg berguna..
Semoga sukses..
Semoga dimurahkan rezeki..

Unknown said...

Perkongsian yang menarik... good info... boleh tau tak dekat mana nak borong lens yang murah?

azzaharah nazri said...

Tq.. good info... boleh saya tau di mana nak borong lense yang murah?

Danial Dani said...

Thank you for the tips! Sesiapa yang berminat nak beli perfume baik punya, boleh visit IG saya @demorapurrfume Thank you gorgeous :)

Sutera said...

Admin Tumpang Share...

Main Simple Games Dan Dapatkan Duit Sebenar Dalam Matawang Euro

Klik Sini http://mgintro.blogspot.my/2015/03/apa-itu-marketglory-dan-cara-main.html

Sutera said...

Admin Tumpang Share...
Main Simple Games Dan Dapatkan Duit Sebenar Dalam Matawang Euro. Klik Sini Panduan Cara Main Game Ini Dan Full Support Dari Saya

Iman Syakirah said...

salam, cik putri, awal2 akak buat bisnes online kat ig tu akak daftar tak? thanks :)

hafiz hamidan said...

Tips yg sesuai utk newbie..point akhir tu mmg sesuai utk bermula bisnes online bg yg blum pernah berniaga..jadi dropshipper..tp selain jd dropshipper, bole jd ajen affiliate..konsepnya sama je ngan dropship..cuma bezanya ajen affiliate ni promote web je..nk try jd affiliate bole lah try ni:-
Program affiliate
-
1) http://rahsiagoldentriangle.net/hop.php?
ref=Mhafiz
-
2) www.DutaNaga.com/M.hafiz

hafiz hamidan said...

Point yg terakhir pling baik utk uh baru nk mula bisness online..jd droshipper uu utk cari pengalaman sblum nk jual sendiri..selain jd dropshipper,bole juga try jadi ajen affiliate..konsep dia sama je mcm dropship cuma beza nya program affiliate promote web..nk try bole try ni:-
Program affiliate
-
1) http://rahsiagoldentriangle.net/hop.php?
ref=Mhafiz
-
2) www.DutaNaga.com/M.hafiz

Shahrul Fahmi said...

Tips yang bernas. Terima kasih.

Selain itu, kebolehan setup blog/website juga sangat penting jika nak maju dalam bisnes online.

Bisnes Online said...

tips tips yang dikongsikan menarik dan tepat dengan apa yang diperlukan oleh seseorang untuk bisnes online

Amizan Yap said...

Ilmu spesifik dalam menjual contact lense, saya juga ada banyak baca ttg peniaga2 yang jual contact lense ni boleh capai jualan 2k - 5k sebulan,

Saya juga ada tulis blog tentang ini di http://amizanyap.com/cara-memulakan-perniagaan/ . Di blog saya, saya tekankan research permintaan, kalau banyak permintaan sesuatu produk, x mustahil jualan boleh Boom!! tinggi meningkat anytime, seperti cerita2 penjual contact lense yg saya share tu..

Jikalau, pasaran suda ada just jual pd pasaran yg sedang mencari.
for more info dan teknik di http://amizanyap.com/cara-memulakan-perniagaan/

thanks admin. all the best together!

Anonymous said...

thank you for sharing your tips...that good ideas for those who want use for starting their online business

Mfazroy Rashid said...

Perkongsian yang menarik & ilmu yang bermanafaat

Mfazroy Rashid said...

perkongsian yang sungguh berharga

Ain said...

Zenithgold pelaburan terbaik masa kini...wsup 0176481600 keterangan lanjut

Anonymous said...

Susah nk berhenti promote Tone Excel ni.. Sebab komisen masuk je walau x menjual.. Rugi kalau tak buat.. Jom saya ajar.. Modalkan RM100 tukar simkad anda.. Boleh pakai no anda skrg.. Anda rajin komisen tinggi.. Anda malas mcm saya pun komisen masuk jgk.. Yg penting kne positif n main fb iklan kat fb Bisnes mudah Meh pm abam ws@01124144317 FB @ Muhammad Khalish Farhan # ColabGroup

mieyra said...

salam cik putri...tq atas perkongsian...saya juga baru nak mulakan bisnes online...tetiba jadi semangat bertambah2 bila baca entri ni:)

usry said...

Salam.
satu info yang berguna untuk newbie dan mereka yang telah lama berkecimpung tetapi ingin menambah ilmu.

FrozT said...

CUBA FIKIR SEJENAK ..

Sudah berapa lama anda pakai handphone ?

Berapa Perbelanjaan Handphone anda sebulan ? RM20 Atau lebih ?

Sampai bila anda mahu pakai Handphone ?

Adakah anda sedar handphone anda menjadi beban tanggungan duit keluar ?

Jika YA , nak tak handphone anda buat duit setiap bulan tanpa henti ?

Selagi mana orang itu topup dan mereka tak perlu topup dengan kita, tapi mereka topup dimana mana sahaja mereka suka!

Best kan !!

daftar percuma>>

1. http://bit.ly/2e6GQEP

2. http://bit.ly/2exR3h9

Fariza Othman said...

Ilmu. Thankyou

usry said...

Terima kasih atas tips ini. Ini adalah asas yang perlu ada bagi setiap orang yang ingin menjalankan bisnes online.

ummu aisya said...

wow.. tips yang bagus untuk orang baru nak kenal bisnes macam saya.

tambah pendapatan

Fazliana Hasnin said...

inat niaga.. nak bantuan kewangan..
Ada yang berminat niaga tapi tiada modal beratus beribu..
Kalau buat pinjaman nak kena bayar interest lagi..
Pinjaman beribu-ribu belum tentu bertahan lama sebab tak ada ilmu niaga..
Nak bayar gaji pekerja, nak bayar sewa kedai nak bayar air & elektrik setiap bulan.. pinjaman tentu la nak kena bayar setiap bulan..

Ana boleh bantu kawan2 yang berminat tanpa pinjaman..
Berniaga perlu dari bawah
Tak sampai setahun kawan-kawan dah boleh niaga sendiri.
Ana tak menjanjikan langit dan bintang..
Ana bukak peluang ni pada yang berminat..
Nak tau lebih lanjut boleh pm n wasapp 01126532870 ye..
Bertindak sekarang sebelum orang lain yang bertindak dulu..

Kite ada mentor
Kite ada team
Xperlu riso team akn sentiasa support antara satu sama lain
fazliananazeri.blogspot.com

Anonymous said...

assalam admin..
barang yg hendak dipos kita yg balut or dorg yg balut ??
lagi satu barg yg nak dibalut mmg kene balut kat situ ke ?

Unknown said...

Passive Financial Investment. Sekali Invest, Profit RM600,000.Duduk Diam-Diam Dapat Duit. Terbukti. 

Assalamualaikum, 

Channel dicipta untuk sesiapa yg berminat untuk Short Term Investment ( Min. 3 Tahun) atau kurang. 

Pelaburan adalah berasaskan Forex Trading Platform. 
Bagi sesiapa yang selalu LOSS dalam berdagang FOREX, Ini peluang terbaik untuk anda. 

Dengan Follow Trader Profesional ,anda meminimumkan LOSS dalam berdagang dan Profit 15% ke 25% Sebulan. 

Trader ini adalah Professional Trader dari Rusia yang telah trade dengan profit keuntungan 15% ke 25% sebulan sejak tahun 2014 lagi. Ramai yang telah jadi jutawan dengan hanya melakukan Copy Trade bersama trader ini. 

Berikut adalah catatan keuntungan trader ini sejak 2014. Beliau berjaya kembangkan Modal USD5,000 ke USD255,000 dengan pengetahuan Teknikal Trading yang dimiliki oleh beliau :- 

Feb 2014 : 21.35% 
Mar 2014 : 18.47% 
Apr 2014 : 18.18% 
Mei 2014 : 20.01% 
Jun 2014 : 16.38% 
Jul 2014 : 21.35% 
Aug 2014 : 19.31% 
Sept 2014 : 18.78% 
Okt 2014 : 21.19% 
Nov 2014 : 30.00% 
Dec 2014 : 25.13% 

Jan 2015 : 22.98% 
Feb 2015 : 23.53% 
Mar 2015 : 31.13% 
Apr 2015 : 29.94% 
Mei 2015 : 27.27% 
Jun 2015 : 22.53% 
Jul 2015 : 26.12% 
Aug 2015 : 19.83% 
Sept 2015 : 24.80% 
Okt 2015 : 19.79% 
Nov 2015 : 19.79% 
Dec 2015 : 14.50% 

Profit 2016 : Sila whatsapp saya untuk details. 

Anda tidak perlu buat apa2. Just Deposit dan tengok akaun anda GROW setiap hari. 

Bagaimanakah RM 460 boleh menjadi sehingga RM 60,000 dalam 3 tahun? 

ATAU 

Bagaimanakah RM 4,600 boleh menjadi sehingga RM 600,000 dalam 3 tahun? 

Unjuran Keuntungan Modal RM 460= USD100 (15% Profit Est Setiap Bulan) 
============================= 

Bulan 0 = RM 460 
Bulan 1 = RM 529.00 
Bulan 2 = RM 608.35 
Bulan 3 = RM 699.60 
Bulan 4 = RM 804.54 

Bulan 12 = RM 2,461.12 
BULAN 13 = RM 2,830.28 
Bulan 14 = RM 3,254.82 
Bulan 24 : RM 13,167.58 
Bulan 25 : RM 15,142.72 

===================== 
Bulan 36 : RM 61,260.74 
===================== 

Unjuran Keuntungan Modal RM 4,600 = USD 1000 (15% Profit Est Setiap Bulan) 
============================= 

Bulan 0 = RM 4,600.00 
Bulan 1 = RM 5,290.00 
Bulan 2 = RM 6,083.50 
Bulan 3 = RM 6,996.00 
Bulan 4 = RM 8,045.40 

Bulan 12 = RM 24,611.20 
BULAN 13 = RM 28,302.80 
Bulan 14 = RM 32,548.20 
Bulan 24 : RM 131,675.80 
Bulan 25 : RM 151,427.20 

===================== 
Bulan 36 : RM 612,607.40 
===================== 
Ini formula berdasarkan Profit 15% setiap bulan yang dicatatkan oleh Trader Profesional ini:- 

Bayangkan jika anda Gandakan Investment anda kepada RM 46,000 . Ia akan membawa pulangan sehingga RM 6 JUTA. 

Saya akan whatsapp Details Akaun Leader untuk copytrade. Saya juga akan forward Slide Presentation untuk maklumat details. 

Whatsapp ke 013-8866725 (MJ ABDULLAH)
Whatsapp ke 013-8866725 (MJ ABDULLAH) 
Whatsapp ke 013-8866725 (MJ ABDULLAH) 

DAFTAR PERCUMA

IGOFX KL 
http://igofx.com/?code=357423
 

Ramai orang Malaysia yang telah join dan mula profit setiap bulan. Join sekarang untuk masuk ke dalam Grup WhatsApp IgoFx Malaysia.

Arie said...

Oooo...macam ni yer cara nak buat bisnes online untuk produk fizikal. Terima kasih sis sebab berkongsi maklumat ni. Walaupun ringkas tapi membantu saya.

Hasnim Othman said...

Assalamualaikum semua. Meriah blog ni, perkongsian yang bagus cik puteri.
Pembaca semua rajin- rajin singgah blog saya, coldpressvco.blogspot. com.

rayeizan mohd hamsah said...

berniaga online sangat best sbb x perlu hadap terus pelanggan.kalau jenis yang pemalu pun boleh berniaga .lagi satu pelanggan boleh dapat dari luar negara.siap speaking plak tu...hoho