Saturday, December 8, 2012

Pertumbuhan Gigi Geraham Bongsu Yang Menyakitkan

Assalamualaikum. *Dengan nada yang menahan sakit. Sekarang aku sedang menderita menahan sakit gara-gara gusi bengkak disebabkan oleh pertumbuhan gigi geraham bongsu. Seriously sangat menyakitkan ok. Seminggu yang lepas kot, gusi aku membengkak dengan agak dasyat. Sampaikan bila ketap gigi, gigi atas dapat membenam dalam gusi yang membengkak tu. Dapat bayangkan tak macam mana sakit tu?


Orang cakap sakit gigi ni antara sakit yang memang menyakitkan. Macam mana tu? Ah yang penting memang sangat menyakitkan. Gusi yang membengkak tu rupanya ada nanah. Maybe infection. Lepas nanah tu pecah baru kurang sikit rasa sakit sebab gigi atas dah boleh dikatup dengan normal.


Biasa lah kan. Bila dah dapat sesuatu penyakit tu baru ada semnagat nak buat research pasal penyakit tu. Same goes to me. Aku pun buat lah sikit research pasal gigi geraham bongsu ni. Rupanya gigi geraham bongsu ni tak diperlukan pun. Kiranya pertumbuhan gigi tu hanya menyemak lagi-lagi bila gusi dah tak cukup ruang dan gusi geraham bongsu ni akan cuba jugak menyelit dengan menolak gigi depan. Itu yang buatkan sakit tu!


Kalau dah teruk sangat sampai demam,susah nak menelan, bengkak dan bernanah yang berterusan mungkin gigi tu akan dicabut. Kalau posisi gigi tu agak dalam dan agak susah untuk dicabut secara normal, mungkin akan memerlukan minor operation. Gusi akan dibelah, gigi dikeluarkan dan gusi akan dijahit semula. Bunyi macam menyeramkan kan? Sebab tu lah aku tak pergi klinik gigi. Hua2..



Gusi aku membengkak lebih kurang macam ni lah. T__T


Aku tak tahu macam mana posisi gigi aku tu.


Creepy kan? Huuu~


So, kat sini ade tak sesiapa yang mempunyai pengalaman mencabut gigi geraham bongsu? Boleh story? Menyakitkan tak? Sharing is caring! :)

44 comments:

cik nana said...

awk, better pegi klinik. kena check xray dulu gg graham tu. tak semua gg graham tak diperlukan. in case gg tu impacted, ha tu mmg kena cabut. sbb klu gg graham tu impacted, gg tu akn effect gg bhgian dpn dia dan gg dpn tu boleh rosak. nanti dah xray, klu akar graham tu senget mmg nanti kena buat operation kecik utk belah gusi n cabut gg tu sama mcm info yg awk tgk ni. graham yg impacted ni akan sakit dan nanti akan hilang sakit dalam 2,3 bulan lepastu akan sakit semula. hal camni akan berulang2 selagi graham tu tak dicabut. pegi klinik tau cek n xray gg tu baru nampak akar gg tu camne. okay ?

*btw kite part time kat klinik gg. selalu jumpa kes macamni. :)

Sheera Aya said...

aya pun baru alami sakit yg sama 2 mggu lps. skrg br sepenuhnya rasa baik. sama la yg kena infection tu, bila nanah dah keluar terus lega,kalau tak sakitnye nak telan makanan sebab bengkak.

Cik Putri said...

cik nana: kalau cabut gigi kat swasta mahal tak? sebab malas betul nak g knik gomen. lambat n doc tak mesra alam. huuu

cik nana said...

swasta pun depends kat klinik jugak tau awak..klu sure kena operation kecik tu dlm seratus lebih jugak lah..tapi kalau cabut normal mcm biasa tu standard harga cabut gg biasa..pegi klinik dulu mintak nasihat doc..

aTieYusof Family said...

Ada org sampai demam tau bila nk tumbuh geraham ni.. baik check kt mana dental..:)

C'Jai said...

Mmg menyakitkan..tumbuhnya lewat tapi jangka hayat tak lama..

Anak2 bulu akak semunya sihat termasuk 2 ekor yang disahkan FIV...tetap aktif .. alhamdulillah..

Dunia Wilma said...

Cik Putri, better Cik Putri pergi jumpa doktor...Macam Wilma, Wilma kena operate...Coz gigi tu tak pandai keluar-keluar...Last2, kena inform, mesti buat operation kecil...Coz kalau dibiarkan akan mengakibatkan cancer...Personally, kalau Wilma, bagus lagi kena demam or batuk or selesema daripada sakit gigi...Coz sakit gigi nie satu badan kita sakit...Yang paling menyeksakan ialah joint2 kita pun ngilu jak ^_^

fiqkbe said...

fiq bru buang satu gg bongsu. sakitnya mcm nk mati aritu jgk. skrg ngah fobia lg walaupun dh 8 bln berlalu. nnt fiq update pengalaman cabut gg bongsu ni ;)

ain shakirah said...

same goes to me. sangat sakit ! mak sepupu, doktor gigi cakap nak bg elak sakit, cabut je. but till now tak gi cabut, takut ! ^_^

julfy said...

salam, sy pun skrg alami sakit gg bongsu smpai bernanah kt dalam gusi ni. insyaAlah akan buat pembedahan kecil, kos dia bkn RM100+ tp RM600 :) klinik swasta la. kalo kerajaan xtaula. skrg ni rasa takut plak nk pegi operation. kalo xoperation kang masalah lain plak yg timbul :| harap operation ni, xde masalah. smua berjalan lancar...aduh takutnye :S

NUR MUHD HAFIZ said...

SAYA baru je lapas cabut gg bongsu tu tadi,,,,gg bonsu sy tmbuh senget and then kne cabut care bedah.td sy wat...masa die wat x sakit sbb 5 kali dah kne bius.nmpak seram tapi dr mnanggung sakit yg berpanjangan baik la cABUT...cabut kat kerajaan rm 50 sy g tadi kalau swasta rm 400,hehehe

NUR MUHD HAFIZ said...

sy baru je lepas cabut gg geraham...kos rm 50 kalau swasta rm 400,saya cabut tadi die kena wat pembedahan kecil sbb gg sy t senget lpas tu selalu sakit.tensionnnn.so dr seram nk cbut baik pilih cabut sbb x nk sakit berulang.mental2

ladybee said...

sy skrg tgh mnahan gusi bngkak.ni.. x bole katup mulut gg ats tesentuh gusi yg bngkak. xbole tln airliur sakit tekak..

ladybee said...

sy skrg tgh mnahan gusi bngkak.ni.. x bole katup mulut gg ats tesentuh gusi yg bngkak. xbole tln airliur sakit tekak..

wake up project said...

Pergila jumpa doctor dulu..saya pon gusi tengah bengkang juga skrang ni..kena operate buang gigi geraham bongsu,tp operate lambat lagi,14.10.2013..

wake up project said...

Pergila jumpa doctor dulu..saya pon gusi tengah bengkang juga skrang ni..kena operate buang gigi geraham bongsu,tp operate lambat lagi,14.10.2013..

wake up project said...

Pergila jumpa doctor cepat..saya pon tengah bengkang gusi juga tp da pergi klinik da..

isobel qaseh said...

Semalam aku cabut gg bongsu.....sakit gler sampai xle tdo....da la tu akar tertinggal separuh....hanya tuhan saja yg tau betapa sakitnya gg n gusi....kata doktor sakit berlarutan sehingga 1 minggu....

Halim Genmok said...

br buang gigi tu hari ni..nasib baik x kena bedah..dia naik straight tp biasa la..x cukup ruang dh..cabut ja la..la tngh sakit sbb ubat kebas dh nk ilang...GGWP

Halim Genmok said...

br lepas buang gigi tu...masa buang x sakit..lgpon dia naik straight,x condong so x kena operation pon....tp bila ubat kebas ilang..GGWP!!

fa farhana said...

Nak Duit Poket dgn guna FB tak??
RM0.15?? sikit kan??
Klik punya klik.. tak sedar, dalam bank dah ada RM250! hehehe.. Seronok laaaa...
daftar FREEE!..just promote jerr.... pastu boleh dapat RM 100 satu hari!...
JOM! ((((CUMA KLIK JE LINK DI BAWAH DAN ANDA AKAN TAHU))):)

KLIK PERCUMA Di: http://iklansticky.com/hop.php?ref=farahlove91

Mohd Izwal said...

Tgh menahan sakIt ni haa

Mohd Izwal said...

Tgh menahan sakIt ni haa

Anonymous said...

Before gigi garham bongsu naik, satu garham dah kena cabut becauase ada masalah saraf apa entah doktor kt gomen cakap. Ni semua punca waktu sekolah rendah dulu, nurse datang sekolah then buat lubang lagi besar kat gigi yg belubang sikit. Bila naik sekolah menengah, simen tu terkeluar. Sekarang ada space yg cukup utk gigi bongsu tu naik but yg sebelah lagi gigi garham masih ada dua. Gigi tu naik tapi isi pada gusi tu terjuntai2 after 2 year gigi tu naik. Sekarang sakit bukan sbb gigi tp sebab isi tu. Ouch.

Nurain Hidayah Samsudin said...

tengah tumbuh gigi geraham ni la ni , sakitnye mak aii

nieynaa said...

sy pun tgah tmbuh gigi bongsu skrg, nk tnye, gusi bengkak nie akan berlarutan ke even gigi bongsu dah tumbuh?

Anonymous said...

Berapa lama sakit dia eh ? Serius sakit . Dahla tgh exam final ni :'(

Anonymous said...

Arghhhhh kan ? kes yg sama la nih . Nak makan pun susah haa . Dah la final exam jugak . Nak study takde mood . Sakit gigi punya pasal :(

Ina Nasir said...

Tak operation ke buang akar tu..

eirasyaeira eira said...

Gerham bongsu naik.gusi terbukak dala 22 belah saket nk kunyah.mcm tggit gusi tu hmmm

eirasyaeira eira said...

Sekse nye la gerham bongsu naik..gusi trbukak...dala 22 belah nk kunyah susa .gusi trklua.gusi asek bengkak je

Anonymous said...

Sakit gilaaa ! Sy dh 4 hari takleh makan nasi . Boleh minum takpon mkn kuah jaa . Agaknya lama mna nk hilang eh ?

asma leeyana said...

Samaaa !sangat sakit . Tataw bpa lama nk hilang. Tak tahan dahh T_T

Anonymous said...

X boleh tdo...tgh sakit denyut2...nk jumpe doktor takut...pipi pun bengkak dah....waa...

Anonymous said...

Takde ke petua2 nak hilangkan rasa sakit ni..bengkak kemain lagi gusi ni..hukhuk

Maliana Mohamad said...

sakit gigi jugak nih..sob3...

Anonymous said...

Thun lps 2 kli tmbuh....ni pn tgh skit nk tmbuh lgi....seminggu la bru ilng skit :'(

lya said...

Tgh tahan sakit ni...da sminggu cmni....dh 3 tahun mnahan sakit tp still xtumbuh abs lg....sob3

Nur ainissa Ain said...

sakit yg teramat sampai mengalir air mata bila nak mkn...

Anonymous said...

Tentang gusi bengkak, sy sarankan gosok dengan garam. Letak garam atas ubat gigi dan gosok tmpt yg bengkak..in sha allah bengkak akn surut.

Nor Hanis Haiqa said...

sy ingatkan salah makan , takut nak pegi checkup . the end beli pain killer . habis sepapan sy balun tapi sakit lagi . then kawan sy cakap ' maybe nak tubuh gigi bongsu ' baru sy buat research . sakiiiiit 😭

Unknown said...

The king of sakit is when kite tumbh gigi bongsu.....adeiiiii...

Tuan syahir said...

Lepas tu ?gigi mcm mne skunk ?okey kew kalau xcabut ?

nur aqilah said...

Sya punya isi di blkg gigi geraham bongsu tu mcm trkeluar skit.. Prluka sya jmpa doc?