Saturday, August 11, 2012

Tuah Gagah Perkasa

BEST QUOTE EVER


Kat rumah aku sekarang ada 7ekor kucing.
Kalau tak ada yang mati atau hilang mungkin ada lah dalam 20 ekor.
Setiap seekor kucing kat rumah ni ada cerita.
Tapi kali ni rasa macam nak cerita pasal si Tuah yang gagah perkasa.

TUAH

Tuah si budak bertuah. Anak kesayangan aku. Tersangat-sangat sayang! Sebab Tuah ni aku yang kutip, jaga, bagi makan, bawak ke klinik, bagi ubat, belai dengan penuh kasih sayang. Si kecik oren cair ni aku kutip tepi jalan dalam keadaan yang sadis. 


Tuah, nama dirasmikan sebab dia antara yang bertuah boleh survive even keadaan dia teruk sangat pada mulanya. Mulut penuh dengan darah, rahang patah dan mata bengkak. Aku saspek dia kena langgar. Berbekalkan ubat gamat yang ada 12 botol kat rumah ni,aku try ubatkan dia sendiri. Lepas tu baru bawak ke klinik n dapat injection. Kesiannya Tuah. 


Nama Tuah jugak menunjukkan dia gagah perkasa macam Hang Tuah. Sepanjang hidup dia setakat ni, macam-macam penyakit yang datang. Tapi Tuah kuat! Tuah boleh fight semua penyakit yang datang. Injection tak payah cakap lah. Dah berpuluh injection Tuah dapat. Tapi Tuah relax je. Konon tak sakit lah tu?? Sekarang pun dia tak berapa sihat. Selesema. Tersedut-sedut macam siput sedut dah aku tengok. 


Tuah cerdik. Suka panjat kaki seluar bila mintak makan. Dengan suara rock dia. Tak sampai hati nak abaikan. Ini lah TUAH aku.

TUAH SEBELUM

INI TUAH SEKARANG ^^

Aku tau satu hari nanti sama ada aku yang tinggalkan dia dulu atau dia yang tinggalkan aku. Ajal maut di tangan Tuhan. Kalau dia yang pergi dulu aku harap dia tunggu aku kat sana. Yelah, kucing ni kan antara saham yang kita boleh bawak kat sana nanti. Tolong doakan Tuah cepat sihat ye. Amin.





32 comments:

mudz abdul halim said...

tuah,sangat bertuah sebab dapat tuan yang baik hati! tengok gambar sebelum dan selepas,seriously tak percaya tuah dalam gambar yang selepas tuu,totally changed. =')

Cik Putri said...

Tq. Tuah kan kuat...^^

Nurul Fadhilatul Nabilah said...

bersih dah bulu dia..kesian tgk kucing tu. jaga la elok2 yea :)

Cik Putri said...

^^

Nurulee said...

Cantik dah tuah sekrg, pandai tuan dia jaga. hehe =D

babycomel said...

haah sgt bertuah sbb tuah dpt tun yg sgt penyayang.. baby takut kucing, tp ada hamster 8 ekor + arnab 6 ekor (yg ni tak takut, dgn kucing je takut) ;)

~ cik matahari ~ said...

waaa baiknyee cik putri... kucing tu hari2 doakan cik putri :D

Atiqa_Wahid said...

Wahhh,bertuah c Tuah kena jaga org baik hati. Dah cute c Tuah. ;)

NurAisyah said...

Alhamdulillah,bestnya tuah dapat tuan yang pling baik hati... dan chumel :')

Cik Putri said...

:p

Cik Putri said...

banyak nya hamster! ^^

paripariputih said...

semoga allah akan balas kebaikkan putri sekeluarga kerana membela tuah hingga dia jadi comel semula ppp pun sayang kucing... tpi takde cuma bela hamster jer :)

izz3.com said...

terkedu lihat tuah...

http://itsakim.blogspot.com/ said...

Sememangnya seorang penyayang :)

mimi norsahida said...

cantiknye tuah skarang...thx jage die ;)

mimi norsahida said...

comelnye tuah skarang, alhamdulillah die terjumpe tuan putri yang baik hati ;)

Cik Putri said...

insya-Allah amin..^^

Cik Putri said...

rezeki Tuah..^^

Cik Putri said...

Tuah cakap tq..^^

Cik Putri said...

Amin..hamster pun cute la! Kat rumah ni ada tikus belanda. :p

Cik Putri said...

haha..^^

Cik Putri said...

tanggungjawab sesama makhluk. ^^

Cik Putri said...

:)

Aidy Izzuddin said...

bertuahnye si tuah tue. kuat dn perkasa. hang tuah tgk mesti undur diri nie.. hehe..
rumah sy pun klu kucing tak mati, lebih berpuluh2 ekor mgkin ad lah dlm 3-4 keturunan.. hehe.
tpi bulan 7 lalu, bnyk kucing sy mati... ad yg skit, ad yg kna langgar, dn pling menyayat hti si ibu kucing mti mgkin kna racun kot, meninggalkan 2 ekor anak yg msih kecil lg.. tpi syg anak2 tue pun xdpt nk diselamatkn. wlau ad seekor ibu kucing, dgn rela htinye, membenarkn anak kucing tue menghisap susunye.

ajos safian said...

laennye tuah dulu n tuah sekarang..pndai cik putri bela. :D

Nur Atiqah Mohd Zaki said...

Bgusnya cik putri. Eyqa pun peminat kucing jgak..

fifie said...

Ya allah sape lah yang sanggup langgar kucing tu. Kesiannya tengok muka Tuah sebelum diubat tu. Anyway fie pun minat kucing, dulu ada 9 ekor. Lepas dicurik orang, mati tinggal la 3 sekarang. Eh 4 tapi sekor tu suka tidur rumah awek dia. Haha.

☻Cik N!sya Sch3wlala™☻ said...

alaa tomeynye tuah. alhamdulillah ada org sebaik tuan dia dalam dunia ni. =') ya Allah, sihatkanlah tuah.. amin~

singgah pagi dan follow ;)

Zyra Roxx said...

tuah bertuah sbb dpt tuan cm cik putri ni :')

tacing sangat, sob sob T_T

Ayu Iman said...

siyes comeynya kucing awk tue n tuah sgt bertuah dpt tuan mcm awk:)..iman pun ade kucing parsi yg gemuk bulunya namekn dye ciko..hihi..dlu mse jmpe kucing parsi pn kaki dye luka smpai nmpk tulang, agaknya tuan dye buang dye.pstu iman terjumpa n jage dye lg pn dye mcm baru lahir jg..apa lg da busyuk terus mandikn dye n antar klinik.ciko pn kena tahan wad slama 2minggu,huhu..skrg dye terlalu berat utk dukung 5kilo tue..

LiYa Lai said...

huhu...kesiannya kucing tu..

Stevan Gerrard said...

betuah punya tuah ada tuan yg cantik... kah3