Tuesday, June 25, 2013

Cara menjaga anak kucing kematian ibu.

Assalamualaikum. Uiyo..tajuk entry dah boleh buat tajuk untuk karangan bahasa melayu SPM. Dah itu je tajuk yang sesuai. Ok abaikan. Few months ago, kat tempat kerja aku ada si kecil comel yang baru je kematian ibu dia. Menurut informasi makcik-makcik terdekat, ibu dia mati sebab kena racun. Terbungkam dalam longkang. Manusia sekarang memang kejam. :'(


Aku panggil budak comel ni Iyen. Sebab badan dia ada tompok-tompok oren. Ibu Iyen memang manja. Selalu jugak aku bagi ibu Iyen makan sebab kat tempat kerja aku memang aku selalu simpan stok cat food in case ada stray cats yang kelaparan. Iyen ni memang manja saling tak tumpah macam arwah ibu dia.


Iyen ada adik beradik yang lain. Tapi memandangkan kat rumah aku pun dah banyak si comel yang lain so aku decide untuk ambik Iyen je yang termampu. Adik beradik Iyen yang lain still bernasib baik sebab member sekerja sanggup bawa balik n bela.




Masa mula-mula ambik Iyen dia baru berumur lebih kurang 1minggu. Agak gabra lah jugak mulanya sebab tak pernah lansung bela anak kucing yang tak ada ibu. Aku pun mula lah google sana sini macam mana nak bela anak kucing yang kecik sangat ni.


Google punya google kumpul ilmu sikit aku pun tawakal je lah. Setiap 3jam aku feeding dia susu khas untuk anak kucing. Aku beli kat klinik haiwan. Ada yang dah siap bancuh macam susu kotak kita selalu minum tu, ada yang susu tepung. Aku pilih susu tepung sebab jimat n kita boleh bajet banyak mana kita nak bancuh so that tak lah membazir kalau basi kan. Kat bawah ni ringkasan macam mana aku jaga Iyen. Jangan lupa letakkan si comel tu dalam kotak dan kainan yang cukup untuk mengelakkan dia sejuk ye.



1) Feeding susu khas setiap 3 jam. Bagi guna syringe. Actually kena bagi susu tu dalam keadaan dirikan anak kucing tu. Tak digalakkan menelentangkan dia dikhuatiri susu boleh termasuk dalam paru-paru dan anak kucing tu boleh lemas. Memang tepat-tepat 3jam sekali Iyen akan nangis mintak susu. So nak taknak kena get ready dengan susu dia kalau tak tadah telinga lah jawabnya.


2) Mengikut pembacaan aku, anak kucing yang still kecik ni dia tak boleh control sistem perkumuhan dia. So kita yang kena stimulate bahagian anus dia untuk dia buang air. Kalau biasa tengok ibu kucing jaga anak-anak dia, ibu kucing tu akan jilat kawasan anus anak dia untuk ransang anak dia buang air. Jangan lah muntah dulu, aku tak lah sesengal tu nak g menjilat bontot Iyen pulak kan. Cara dia, ambik kapas basah,then lap secara membulat kawasan anus n tempat kencing anak kucing tu. Automatik selambak kencing n bahan buangan dia keluar. Kena buat everytime sebelum bagi dia susu untuk keselesaan perut si comel tu.

Ini mama aku menjaga cucu baru. Kemain eksaited. Hahah

3) Lepas Iyen dah capai umur lebih kurang sebulan, aku try bagi Iyen wetfood untuk kitten. Nie lah rupa anak kucing yang pertama kali merasa mengunyah wetfood. His very 1st wetfood. Betapa sakainya sampai comot.


4) Bila Iyen dah start pandai makan n minum sendiri aku dah tak risau sangat sebab aku tau dia dah melepasi tahap kritikal. Bukan senang nak jaga anak kucing yang baru lahir ni. Lagi-lagi yang dah takde ibu. Tapi bila aku tengok dia membesar dengan sihat depan mata sediri memang sangat puas. Alhamdulillah sekarang Iyen dah makin besar n lincah. Nakal, kuat makan! Satu family aku sayangkan Iyen macam anak kandung sendiri.



Nak tengok gambar Iyen yang latest? Taknak tengok pun aku nak tunjuk jugak.


Tadaa...Iyen gendut. Dah boleh pakai rantai :')


Siapa nampak tatoo LOVE Iyen? :p


Baii..Iyen nak tidur.

68 comments:

PeRdU cINta said...

rindunya kucing kat kg.. :)

Asyiqah Mohd Amin said...

Comelnyaaa Iyen. Btw, ayah saya pun suka Kucing :)

Mia Liana said...

bestnya tido macam tu..

Jue Derella said...

Comelnye... Jue pun suke kucing.. kat rumah ad 7 ekor + bru je branak last 2 weeks lagi 6 ekor... Hehehe

fiqkbe said...

wah mcm jaga anak sendiri ;D special nyer iyen ada corak love kt badan ;)

Nur Aqilah said...

comel. dah nampak makin sihat pula. :)

Aziz Safian said...

siyes comel.rumit gak cara nk bela anak kucing nih ek?pergghhh..naseb la aku ta bela kucing..hehe

Cik Bella said...

Comel :3
baru Bella tau. cam tu rupanya sebab selalu ada org buang ank kucing kat hutan sblh uma Bella. bila jga, selalu mati. :(

dilaella Ella said...

wah makin comel si iyen..pandai awak jaga.saya pun suka kucing juga :)

Cik Putri said...

Rindu kena la balik jumpa diorang.:D

Cik Putri said...

Iyen ckp thanks.:)

Cik Putri said...

fav position dia.he..

Cik Putri said...

uiyo..banyak nye..takpe,murah rezeki.aminn...

Cik Putri said...

Iyen dlm hati ada taman.buat tatoo love.:p

Cik Putri said...

Alhamdulillah amin..:)

Cik Putri said...

not bad..tp bila dia dah besar seronik weh. :D

Cik Putri said...

Kesiannya org buang.takpe pasnie try lah jaga mcm nie. :)

Cik Putri said...

Alhamdulillah thanks. :)

Cikgu Kacamata said...

Kesiannya tgk anak2 kucing tu...mesti rindu belaian kasih ibu mereka. Sibbik ada org yg prihatin cam Putri ni ;)

Aida Ismail said...

Comelnyaa Iyen. Tapi kesian sebab terpisah dengan adik-beradik dia yang lain. Huhu~

Firdaus said...

sy suka baca entri pasal kucing. tak tahu pula yang tak boleh bagi kucing minum menegak :/
serious best tengok gambar kucing dari kecik smpai besar, cutee!

Anonymous said...

Assalamualaikum . Akak , terima kasih bagi tips- tips penjagaan kucing ni . Kucing saya baru mati beberapa hari lepas . 1 Ramadhan haritu dia melahirkan 3 ekor anak . Tapi sejak dia mati , saya taktahu nak buat .

Cik Putri said...

Wslm..sama2..jaga si comel2 tu elok2 k.besar pahala nt.mana tau kat "sana" nt diorang tolong kita kan. Aminn...:)

FARIQ ARIFFIN said...

SALAM..ALA TOMEINYA..PANDAI KAMU JAGA KUCING...JOM SHARE DALAM MY BLOG

ღ Najla ღ said...

Salam . . Sy nak tumpg tny. Mcm mane ye nk bancuh susu kucing ?

ღ Najla ღ said...

Salam sy nak tny..mcm mane yr nk bancuh susu ank kucing?

Cik Putri said...

bancuh dgn air suam tak pekat sgt,tak cair sgt.sedang2 mcm kita bancuh susu baby.

Pondok Usang said...

tak bole nak kata apa.. kalau dah suka kat kucing.. berpuluh-puluh ada pun takpe..

Syaza said...

Thanks for your info putri :) sangat membantu :)

Anonymous said...

teach me how, anak kucing 4 hari. mak mati. sedih mak kucing mati bertambah bila tgk anak anak dia. cmna u buat untuk lalui waktu kritikal tu. setiap kali nakbg susu tu berapa banyak kena suap?

Anonymous said...

tlg sangat sbb ni ja satu satunya blog yang bg respon positif sbb kucing ni dpt membesar even tada ibu. blh msg sy 0175073435 ,i really need your help. tu ja tinggalan si ibu kucing for me

Hayati abdul aziz said...

saya pun sdg bljr bgmn nk urus anak kucing baru..mmg excited giler...anak punya hal..ibu yang teruk...tapi..dia pun hamba Allah jugak kan...sy akan cuba yg terbaik demi untuk anak2 dan juga ank kucing ini..baru 3 hari duduk di rumah ni...dh rasa sayang dg kat diorang...ada 2 ekor semuanya....

Hayati abdul aziz said...

saya juga alami perkara yg sama dgn cik putri...excited sgt skrg ni..ank kucing tu tak taulah umur berapa, but still bb..anak ambik di padang sekolah...mmg teruja sgt skrg ni..akan berusaha untuk jd keluarga angkat yg terbaik buat mereka bedua..ada 2 ekor ni..mmg comel...

CikPutri said...

Kak hayati: bela lah diorang baik2.inshaaAllah ada rezeki lg banyak utk akak.amin.. :)

Mowry said...

Saya pun jaga anak kucing hubby punyer kawan... tapi dia belum buka mata... hehehe.. saya tak boleh feed setiap 3 jam sekali sebab saya kerja waktu pejabat.. tapi best la jaga anak kucing

Afif Hadi said...

Assalamualaikum. .kalau bg susu 3jam skali..sape yg bg ble awk kerja eh? Or ada tmpt yg blh bg jagaan rapi sewaktu kerja atau awk bwk ke ofis..emm..pls advise..sy ada mslh yg sama

Afif Hadi said...

Assalamualaikum. .siapa yg jaga kucing tu waktu awk kerja? Sbb sy ada mslh yg sama..tp waktu kerja xtau nk jaga cmne..sbb mak dia xnk jaga n umo dia br 2hari..:(

Cik Putri said...

Afif : tempat kerja mcm mana?kalau boleh bawak ke tempat kerja bawak la.sbb mmg kena bg susu setiap beberapa jam.kalau tak dia lapar.kita mama yg jaga masa kerja.

Lani Martin said...

Aku lagi stress gara2 bapakku dapat anak kucing liar di hutan (bukan kucing biasa). Itu blm bisa makan selaim nyusu di induknya. Gimana dong... bapakku yg bikin ulah malah aku yg merasa berdosa banget... :'(

cikputri said...

Lani Martin : Cuba dulu cara di atas. Kalau masih tak boleh, mesti cari kan ibu susuan yg masih punya ank yang menyusu dan tumpangkan.

Lani Martin said...

Iya, tpi saya cuma punya dua ekor kucing jantan. Tak de lagi si betina

syafa wani said...

hello.. saya punya kucing.. tak smpai seminggu lg umur dia... takde ibu... bila bg susu dia meronta2 taknak... dah cuba guna syringe and bottle... nak paksa tak tergamak.. tp ... sy tahu dia lapar.. nanak mummy dia juga.. iyen minum susu senang je eh?

syafa wani said...

hello.. iyen tak meronta2 ker bila bg susu?

Cik Putri said...

iyen ok je time minum susu.bila lapar lg laju dia minum.maybe susu tu tak sesuai dgn dia.better cari susu kat klinik veterinar swasta.dia akan suggest susu yy sesuai.sbb iyen pun tak minum susu yg dia tak suka

syafa wani said...

oh ... dia dah minum skarang ^^ mgkin masih belum terbiasa sebelum ni.. sy bg susu kmbing yg kat petshop.. tp skarang tak poop pulak.. rangsangan kar anus dia kna berterusan sampai dia poop ka?

Cik Putri said...

sis, boleh whatsapp kat no nie +60105640711 kita boleh hantar video cara dia nt.

President Haziq said...

Thanks bagi information.. saya baru-baru ni dpt 3 ekor ank kucing drpde jiran. Ibu dia lari tnggalkan ank dia lepas si ibu melahirkan anaknya. Umur ank kucing yg saya jaga ni baru 3 or 4 hari. Memang kecik lagi lah. Tak tahu nak bgi dia susu apa. Jadi saya bgi dia susu tepong tpi dia meronta-2 taknak tpi saya tahu dia lapar. Boleh saya tanya? Kena lap bahagian anus dia smpai dia poop ke? Cara nak bgi dia minum susu mcm mana? Boleh tunjuk ajar? Kalau ada video boleh whatsapp saya? +60173323154

President Haziq said...

Assalamualaikum akak, saya ada 3 ekor anak kucing yg umurnya baru 4 hari (mata pun belum bukak). Ibunya menghilangkan diri lepas melahirkan anaknya di rumah jiran saya. Saya buntu dan rasa bengong nak menjaga anak kucing yg baru lahir ni. Sbb saya tak reti. Saya bgi dia minum susu tepong tpi dia meronta-2 taknak tpi saya tahu dia lapar. Lps tu saya tak tahu macam mana nk bgi ank kucing ni membuang air. Boleh tlg tunjuk ajar kak? Kalau ada video boleh bgi whatsapp saya? Tlg la kak cuma blog ni je yg bgi respond baik.

weiza said...

Saya pun baru jaga 5 anak kucing umur 3 minggu (emak dia mati 5 hari lepas). Teruk jugak situasi saya sebab saya bekerja & kat rumah tak ada orang. Pukul 6.30am saya dah start bagi susu, sampai pkl 7.30am sebab byk dan kena slow2. Lagi nak kena bersihkan anus dia klu ada yang popo @ wewe. Dlm pkl 8am semua dah settle dan saya bagi mereka tidur & saya pergi keja. Pkl 1pm masa rehat saya balik rumah & start rutin yg sama. Harap2 1-2 minggu nanti bila mereka dah boleh makan sendiri tak la stress sgt saya.

Murni Daniel said...

ansk kucing kat umah ni bru lahir pagi td...tp mak dia mkn anak yg lain...panic nak jGa mcm mana

ADIE 4LIFE said...

Terima kasih atas perkongsian

Azizi Ahmad said...

Ade sekor kt umah tgh hujan tepi bangkai ibu dia,aku bawa balik xtahu nk buat apa di hentamnya susu dutch lady yg fresh tu kai syrine...pastu bagi wetfood pastu wetfood ngan susu ala2 bijirin breakfast tu...mmg dia xnak minum dutch lady aku buat meow2 dia meow2 buka mulut aku picit syrine tu .. Terpaksa

Azizi Ahmad said...

Terpaksa paksa la dia sbb dah kurus sgt dah lau x mmg mati la jwbnye...dah x xpandai jaga amek buat ape tapi xamek kesian plak tgh hujan wooooo... Nk tgk dia besar hantar sambung belajar universiti nnti lau jadi doktor ke arkitek ke sejuk perut ibu dia mengandung

Anonymous said...

Mcm mne nk jga ank kucng yg ibu nye x nk susukan dia. Bru 1 hari lahur. Mata x celik lg. Tlng bg pndapt.

Nik Hamidi Haron said...

Mohon digunakan perkongsian ini, untuk facebook page (Kucing Rasulullah Pat's) ...

Tapi, akan diubah suai ayatnya.. thanks :)

Haa..kawan2 pun jom layari www.facebook.com/KucingRasulullahPats

Jom ramai2.. :D

Cik Putri said...

Boleh contact no ni untuk sebarang pertanyaan kecemasan kalau kita tak reply comment k. Whatsapp je make sure copy sebiji2 no ni k.termasuk +6 tu skali. +60105640711 utk pertanyaan pasal kucing je tau. tq... :)

Anonymous said...

Nk ty bape byk nk bg minum? Anggaran? Skali bg?

Anonymous said...

Saya ada anak kucing dlm 1 bulan plus or lebih umurnya.masih myusu & pandai makan nasi.masalah nya, ibu kucing mati kna langgar krita 10 hri yg lalu & ktika ini ank kucing saya sdg mcri2 susu ibunya.saya sdh bg susu untk dmnumnya tp still ank kucing saya mau susu ibunya. :(

Unknown said...

Aku bru jmpa anak kucing bru lahir kt umah aku..gila serabut nk jaga..tataw nk buat mcm mana..thanks utk info ni..harap2 berjaya mnjadi bapa yg baik kpd 3 anak yatim ni..huhuu

Ejal Afif said...

Aku bru jmpa anak kucing bru lahir kt umah aku..gila serabut nk jaga..tataw nk buat mcm mana..thanks utk info ni..harap2 berjaya mnjadi bapa yg baik kpd 3 anak yatim ni..huhuu

aminhoo said...

Susahlaa nk cri farmasi haiwan kat setiu terengganu ni........

Syazwin Amira said...

Assalamualaikum... Saya ada jumpa 5 ekor anak kucing yang tanpa ibunya... Bagi susu kucing diorang tak nak... Diorang nak susu dutch lady? Bole ke? :P

AZRINA SAKIRAN said...

Asslamualaikum , nak tanya susu untuk bby kucing yang baru lahir brp harganya ya ? Kucing nie mak die tak nak so kami 1 family nak jaga dia ..

AZRINA SAKIRAN said...

Asslamualaikum , nak tanya susu untuk bby kucing yang baru lahir brp harganya ya ? Kucing nie mak die tak nak so kami 1 family nak jaga dia ..

Anonymous said...

http://instagram.com/kak_longgggg


Gais saya bela anak kucing yg ibu dia tinggal. Start dari 1st day till now. Boleh follow ig tu. Jum konsi pengalaman☺️

Anonymous said...

http://instagram.com/kak_longgggg


Gais sy bela anak kucing tanpa mak. Cuba folow ig tu. Jum kongsi pengalaman. Anak kucing sy bru 4 5 hari

shazwana sharifuddin said...

Awak bagi susu apa erk
Saya penah try bgi susu yg khas utk bby kucing tapi tgk mcm tak sesuai .. 😢

shazwana sharifuddin said...

Awak bagi susu apa erk
Saya penah try bgi susu yg khas utk bby kucing tapi tgk mcm tak sesuai .. 😢