Saturday, September 8, 2012

Tutorial Border Melengkung Sekeliling Sidebar

Assalamualaikum. Aku tengah rajin ++ boring sesangat kat rumah nie, so aku pun terasa nak buat tutorial pulak. Tuto ni untuk template biasa yang kita guna direct dari blogspot ni je. Tak sure sama ada blogskin boleh guna ke tak. Border yang dimaksudkan macam gambar kat bawah ni. Nampak line hijau sekeliling followers tu kan.



Firtsly open DASHBOARD > TEMPLATE > EDIT HTML > PROCEED > EXPAND WIDGET

Then tekan Ctrl+F serentak untuk memudah kan pencarian. Copy dan cari kod di bawah ni.

/b:skin> kalau tak jumpa,cari kod ini .sidebar .widget {

Lepas tu copy kod dibawah ini dan paste DI ATAS kod yang di cari tadi. 

*NOTE: KALAU KORANG PUNYA TEMPLATE ADA KOD .sidebar .widget { CUMA PASTE KOD YANG DIHIGHLIGHTKAN DIBAWAH KOD .sidebar .widget { TERSEBUT SAHAJA.

.sidebar .widget {
-moz-border-radius: 10px;
-webkit-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
border:1.5px solid #99cc99;
margin:0 -5px 1.5em -5px;
padding:10px 7px 10px 7px}


Merah- Saiz lengkungan yang korang nak. Ikut suka la.
Purple- Saiz border. Makin besar saiz,makin tebal border.
Oren- Jenis border. Boleh usha gambar kat bawah ni.



Biru- Warna border. Kod warna di SINI.
Pink- Keluasan border dari tajuk dan content sidebar.



Dah settle semua, preview dulu. Kalau ok, save! Lain template lain kod. Tuto ni mengikut template yang aku guna.

10 comments:

Norzie hany said...

Nice info....tq for sharing.

izan mama mia said...

nice share..boleh cuba nnt...

zila manaf said...

lemah dlm edit2 nih...

Shawn Razaleigh said...

tgk benda2 canggih ni rasa nak terberak. hehe. sumpah tak reti

Faizal @ Ejai said...

tutorial yg sangat bagos....saya suka..

MsChumiyl Roqayah said...

Gembira gila bila jadi. Thanks :)

cik lala said...

awesome...thankz for tutorial..i love it..

cik lala said...

awesome!!
thanks for tutorial..
i like it...
:)

Nur Ana said...

thanks for sharing!I'm looking for this a thousand year! ;)

ieta said...

Terima kasih ya atas tutorial ini :)