Tuesday, May 10, 2011

Resipi Bergedil Mudah

malam yg bosan,belek2 camera album.
tiba2 ternampak pic yg aku snap masa buat bergedil hari tu.
bergedil ni fav encik awak.so kena selalu buat utk dia.
theeee~



tadaaa...ni bahan2 untuk buat bergedil.
tak susah pun,senang gila.
yg aku tunjuk ni utk bg 1 family makan tau.
banyak laa jugak.
sebab aku hantu bergedil.



Bahan-bahan A (utama)

1)Kentang 1kg 

2)Ayam atau daging 1kg (lagi best ambik bahagian chest ayam je)


Bahan-bahan B

1)Bawang besar 7 biji

2)Bawang putih 6-7 ulas

3)Daun sup 5 tangkai

4)Bawang goreng ikut suka.

5)Lada sulah & lada hitam

6)Garam

7)Telur

8)Minyak




Cara membuat

Step1:Bahan A

1) Rebus kentang & isi ayam/daging sampai empuk.


2) Tos kan air. Lecek kentang,tapi jangan terlalu lumat. Racikkan isi ayam/daging.


3) Ketepikan.






Step 2:Bahan B

1 ) Kisar bawang besar & bawang putih sampai lumat.


2) Hiris halus daun sup .& ramas bawang goreng sampai hancur.






Step 3: Bahan A & B

1) Campurkan Bahan A & Bahan B.Gaulkan sehingga rata.


2) Masukkan garam,lada hitam & lada sulah secukup rasa,dan gaulkan sehingga rata.


3) Uli bahan2 yg dah siap digaulkan menjadi bentuk bulat dan leperkan. Nanti bila goreng senang nak masak kat bahagian dalam.


4) Kacau telur.


5) Celup bergedil yg dah siap diuli ke dalam telur.


6) Masukkan bergedil ke dalam minyak panas & goreng.(perlahankan api)


7) Siap! Makan dgn sos best gila...












 Yang kat atas nie,pic ehsan tuan google.

4 comments:

Si Nuansa Eyqin said...

nyum nyum sedapnya. malam2 camni byk pulak blog update pasal makanan. haissshh.

Ija AppLe :) said...

xsuke bt begedil..
malas nak gentel2..
tp suke sgt makan ie..hehe (:

aeshcame said...

Kuahahhaaha~ i always wonder how these are made..thx for the share..kuikui~ klu rajin boleh try..

moanmend said...

Hello, Adakah anda memerlukan pinjaman dari syarikat yang paling dipercayai dan boleh dipercayai
di dunia? jika ya maka hubungi kami sekarang untuk kami menawarkan pinjaman kepada semua
kategori pencari sama ada syarikat atau untuk kegunaan kakitangan. kami menawarkan
pinjaman pada kadar faedah 3%, Hubungi kami melalui e-mel:
homeloan1011@gmail.com

(1) Nama Penuh
(2) Alamat Penuh
(3) Negara
(4) Umur
(5) Pekerjaan
(6) Beritahu nombor telefon
(7) Seks:
(8) Jumlah Pinjaman yang diperlukan:
(9) Tempoh Pinjaman

Email kami di: homeloan1011@gmail.com