Saturday, April 9, 2011

SUGAR GLIDER 1 please!

actually aku dah lama nak bela si comel neh!
just tak tercakap.sebab tgh dalam study lagi kan.
semua nya menghalang.espescially KEWANGAN.
yelah,nak bayar yuran yg mcm haram tu lagi.



















*pic ni ehsan Tuan Google.

so,aku pasang je lah angan2 ni awal2 ye.
bagi semangat sikit nak habis study!
sebab,bila dah habis study,lepas tu aku kerja.
bila dah kerja,lepas tu aku dapat gaji.
bila dah dapat gaji,aku boleh lah beli natang ni!
kan3?



aku dah puas search kat kat internet info pasal SG ni.
mmg rata-rata harga dia RM250 and above utk seekor.
tp tak termasuk cage semua la.tak la mahal sgt.
just as a student mmg fikir banyak kali jugak la kan.


so sesiapa yg ada information pasal si comel ni,
tolong2 lah bagi tau sikit ilmu ye.teringin sangat ni.
soalan2 cepu tak berapa nak emas aku berupa:-



1)Selain cage,nak kena beli apa lagi?
2)Susah tak nak bela?apa yg susah ye?
3)Dia pregnant berapa lama nak tunggu beranak?
4)Menggigit tak?
5)Umur matang dia berapa?
6)Secara purata boleh hidup berapa lama?
7)Dia poo2 n pee2 tak bersepah ke?
8)Malam2 dia bising tak?
9)Kalau bawak g jalan2,dia tak lari ke?
10)Nak kena bagi makan berapa kali sehari?



tu je la soalan2 aku setakat ni.
kalau korang rasa baik hati,sharing is caring lah ye!:)
thanks jugak kat CIK BALKIS sebab bagi banyak info!>_<


nah,tengok puas2 si comel hasil belas ehsan Tuan Google.
















14 comments:

neslO_ais said...

die mkn buah jee..
beli cage, beli gak tempurung kelapa..die suke dok dalam tuh..kat kedai pet ade jual..

emm beli habuk kayu utk alas poo die..ade jual gak..yg sintetik pon ade..

Myss Irah said...

xder pengalaman la nk share.. xponah bela pun makhluk comel ni.. huhu

Cik Putri said...

thanks 4 ya infa n comment!:)

neslO_ais said...

aah kene kai serbuk kayu...
tapi better beli yg sintetik (plastik), coz tahan lame siket + xberbau..

Balkis said...

tak sure pulak psl habuk kayu tu..coz penah bace..agak bahye tuk si kecil ini..sb dorang suke mkn bende yg bersepah..

selain cage, kene beli sleeping pouch (tdo) and bonding pouch (jln2)..

psl diet dorang, klu nak tau..kene bace byk..before kitrg beli pun, kitrg buat research dulu..

and info sgt penting..klu beli sekor, kene kerap maen2 dgn die..if not, dorang leh mati sbb LONELY..hee..cumelkan..n no COKLAT please eventho name die ade perkataan sugar..dorang tak de enzyme yg leh digest coklat..n bule jadik toxic dlm bdn...emm

byk lagik, if u berminat, u have to search for it..:)

but, if u nak tanye pendapat, i bule la suggest sket2..hee

Cik Putri said...

nie tgh beriya2 mencari info la nie..memeleh2 ayaq lioq search pasal SG nie kat tenet.bhahah.thanks sgtsgt pasal info!suka!muwahx2!theehee...:p

l i n T e d d y said...

comelnyer..mata dia bulat...nak tp tatot..ngan kucing pon lin tatot...huhu

FurBall said...

mak ai...menatang ap nih...cumil gler..suka kat binatang ek??ngeee...soalan cepu mas gler kan???

ahahaha...apa2 pun momga cita2 nak bela menatang cumil ini tercapai...jangan plak jadi aku..jaga binatang asek mamfus jew..

Mohd Nazari & Masninah said...

ahhh!!! tukis.....tulung....

Cik Putri said...

@FurBall:suka gila laa..just kadang2 je natang tak bape nak suka kat kita.kah2.

mane ade tukis,or tikus.ini lg comel!barang baik punya...

@lin:alaa..nape takut..dorang comel tau..

Cik Anita said...

saalam ziarah :)

lorh.
Nak bela binatang ni pulak yee. Sorilah tak ada info nak share, sebab tak tahu menahu sangat pasal binatang yg comel dan kecik ni. hehe.

nelly said...

alahai ..comelnya ..tapi , mahal2 ...

aisya said...

kalau ikutkan hati mmg nak je bela bende2 comel mcm ni.. huhu..

MOHAMAD ARIFF said...

Aku bru je bela natang ni..hehe..cute gler..tp bising ckit..huhu