Friday, January 9, 2015

Review / Testimoni : Nour Ain Skin Care , Bio Essence Tanaka White , Hiruscar , Satin Skinz Premium (Bukan Penjual)

Assalamualaikum. Hari ni aku tiba-tiba rasa rajin pulak nak review produk-produk penjagaan muka dan dalaman yang aku gunakan sekarang. Jangan terkejut eh sebab banyak sangat produknya. Tapi produk-produk ni memang ok untuk aku dan review ini bukan review berbayar tau! Siapa lahhh nak bayar kat blogger piCISan untuk review pulak tu kan. Sebelum tu mari sini dekat-dekat tengok kulit muka aku yang maha dasyat sebelum ni. Hasil daripada pakai produk entah apa-apa. Bila stop terus jad macam ni. T_T





Ok, mula-mula sekali aku nak review pasal Nour Ain Skincare. Honestly, dalam banyak-banyak produk skincare aku guna selama ni, Nour Ain Skincare ni produk pertama yang tak mengelupaskan lansung kulit aku. Tak pedih dan tak rasa terbakar kalau kena panas. Aku pernah try set Vite E, SF Beauty, Dnars skejap je (tak habis pun 1 set tu), semua ada struktur dan bau yg lebih kurang sama. Bau bahan kimia yang kuat, krim yang super berminyak, mengelupas dan pedih bila kena panas, keluar bintik-bintik halus kat muka. Tapi Nour Ain ni tak sama. Aku guna set basic je. Sabun pencuci muka, krim siang, krim malam dan tambahan krim multivitamin. Bau sabun dan krim siang Uv foundation wangi, bau oren. Tapi krim malam dan krim multivitamin tak berbau dan tak berminyak. Aku guna krim malam dan multivitamin ni selang seli. Kalau malam ni pakai krim malam, esoknya krim multivitamin. Begitulah seterusnya sampai abang Jamil mampus. Set ni boleh didapati di kedai-kedai jamu or beli je online.

P/s : Proses pemulihan untuk Nour Ain Skincare ni agak slow. Dalam sebulan dua baru nampak effect. Tapi better lah kan daripada cepat putih tapi kulit pedih, mengelupas lepas tu menipis.

Harga : Set basic RM50++
           Krim Multivitamin RM 50









Ok next! Untuk toner dan serum, aku guna Bio Essence Tanaka White. Toner ni untuk tutup pori-pori terbuka tu lepas kita cuci muka. Sebelum pakai apa-apa produk selepas cuci muka, benda first kita pakai mestilah toner. Lepas pakai toner, aku pakai Serum pulak untuk mencerahkan lagi dan bantu kurangkan parut jerawat. Kenapa pakai Bio Esssence Tanaka White? Sebab dia best... Ok, sebab sebelum ni aku dah serasi dengan produk ni. Just krim siang dan malam Bio Essence ni je tak berapa menjadi. Tapi dua benda ni memang ok dan best. Wangi! Boleh didapati di watson or guardian berhampiran. Dah pakai 2 box.


Harga : Toner RM20++ bergantung pada offer
           Serum : RM80++ bergantung pada offer juga






Untuk mempercepatkan lagi memudarkan bekas parut jerawat, aku gunakan gel Hiruscar. Boleh apply lepas pakai serum. Lepas tu baru tepek krim siang or malam, then baru tepek compact powder ke, or make up. Setakat ni Hiruscar pun ok. Nampak jugak lah parut tu cepat pudar. Tahan lama sebab calit sikit-sikit je kat bekas parut tu, bau pun wangi.

Harga : Tak ingat tapi more than RM30




Last, aku makan supplement Satin Skinz Premium sebab aku kurang makan sayur dan buah. Rasa sedap. Macam makan gula-gula oren. 1 set ada dua botol. Satu tablet warna oren, 1 lagi tablet warna putih. Kena ambik satu tablet dari setiap botol tiap kali makan. Dua-dua tablet rasa sedap. 1st month aku ambik satu tablet pagi, 1 tablet malam untuk setiap botol. 2nd month aku makan sebiji pagi or malam je. Aku dah makan dua kotak. Maknanya memuaskan lah tu kan.


Harga : Rm120-RM14O bergantung pada kebaikan hati penjual tu.




STEP PENJAGAAN MUKA :
  1. Buang make up kat muka guna makeup remover or baby oil
  2. Cuci muka guna sabun pencuci muka
  3. Sapu toner seluruh muka guna kapas muka
  4. Sapu serum
  5. Sapu gel parut Hiruscar
  6. Sapu krim siang or malam
  7. Makan supplement



Ok sekarang masa yang ditunggu-tunggu. Resultnya lepas bertungkus lumus mencari gabungan formula rawatan persendirian. Tadaaa... Jerawat dah kurang, parut pun semakin membawa diri jauh. Still dalam proses pemulihan lagi sebab parut still nampak sikit-sikit kan. Pic fresh dari camera. 





So, ini je lah yang mampu aku review untuk kali ni. Daaa~

41 comments:

CT Humairah said...

baguih review ni sbb CT dalam process nak pujuk diri beli tanaka white tu..

Anonymous said...

Saya dah pakai nour ain 3 bulan complete set. Mmg bagus takde menggelupas. Alhamdulillah. Sebelum ni saya pakai korea skincare tu terus muka jd teruk. Texture sama mcm wonderglow etc.

Anonymous said...

Sy takutla nk cuba nourain.. Mcm2 produk dh pkai,muka still berjerawat.. Pliz bantu sy

Anonymous said...

sy da try pkai..mmg bgs..jerawat,parut pn da kurg..n makin glowing muka.

Nurfatin Liyana said...

bestnya sebab sesuai dgn kulit :)
dulu Fatin pernah try Nour Ain, tapi tak sesuai.. dlm sebulan cmtu naik jerawat batu dari dlm kulit..

skrg pakai babies blink je.. alhamdulillah sesuai dgn kulit.. nak stick dgn babies blink je la kot lps ni.. :)

produk IPOW ninaskincare pun not bad jugak. pernah try dulu :)

Anonymous said...

Texture yg sama macam wonderglow tu nour ain ke yg korea skincare tu? I pakai wonderglow habis teruk muka I. Please respond anon or owner blog. Thank you

Cik Putri said...

nour ain tak sama texture mcm wonderglow.lain.tak ada bau kimia yg kuat pun. kita pernah try dnars, babies blink, sf beauty. mmg sekejap je putih dah.tp bau kimia dia kuat sgt.bila sapu kat muka je berkilat2 shining.tu maknanya ada merkuri yg tinggi.

Mio Chan said...

Assalamualaikum.. Produk Nour Ain 100%tanpa pengelupasan , halal lulus KKM , BPFK. Berminat boleh beli dengan saya dealer dari stokis sah Nour Ain. Follow ig @nourainskincare_4all. Saya akan guide customer saya. Thanks

Anonymous said...

saya pakai produk nour ain mmg superb...pernah pkai cpve,bbies blink, wonderglow semua tu buat rosak muka, tapi nasib saya baik sebab muka saya tak jadi pape, muka kawan yang agak terok... tapi sekarang stick untk produk nourain ja..sebab memang superb

Anonymous said...

Samalahh . Try nour ain, naik jerawat batu satu ketul .

Skrg dah stop pakai ape ape produk . Takut nak cuba yang lain dah . Huwaaaa

Anonymous said...

skincare paling besttttt i pernah try!!!! i ada kulit bminyak and jerawat. and yes seriously satu family pakai even adik yg laki muka macam zombie ketul2 jerawat pun skarang dah hilang. and makin cerah. highly recommended. bestttt sangat

Anonymous said...

Tengok ata muka jugak kot. Saya try Nour Ain dulu. Muka jadi makin teruk. menyeal guna. Muka yg licin dah jadiharu biru sebab Nour Ain :(

aryna sayoti said...

Sy bru guna produk nour ain lbh kurang 1mggu n muka klua jerawat n makin btambah dri 2biji jdi 4biji rsa sakit n tegang pd jerawat. Apa patut sy buat bhenti penggunaan atau teruskn dlm sbln utk lihat kesannye

Anonymous said...

Best..

Anonymous said...

Nour ain nie merawat kulit..mle2 mmg tumbuh jerawat byk...tp lpas 2, jerawat jd kecut n kering...best sgt...pkai dgn konsisten..kerana produk nie merawat kulit...x menghakis mcm produk laen...mmg best la...

Anonymous said...

hm . kalau krim muka texture dia jenis bminyak letak kat kulit jenis bminyak , mmg btambah lah jerawat tu . dulu i guna dnars , first2 mmg okay , kulit nmpak cerah , tp lama2 jerawat kat pipi timbul , pdhl tak pena2 i ada jerawat batu kat pipi . tp kakak i guna , okey je , kulit cerah n nampak mulus even tak pakai bedak or krim . mungkin depend ngn jenis kulit juga kot . skrg i guna bio essence utk hilangkn parut2 jerawat kat pipi . mmg berkesan tp agak lambat juga lah . tp i rasa lbih slamat klau kesan bagus tu dtg lambat , sbb mostly klau effect cpt ni ada kesan buruk jugak

Nadia Syafiqah said...

Krim dia jenis beminyak tak ? Mcm sy tak boleh pakai natural99 atau wonderglow nnt muka naik ruam . Skrg pakai dnars, tapi muka tak ley kena panas or tersalah makan skit mesti naik bintik2 ruam

nas ghazali said...

sape ada masalah jeragat yang sgt teruk..nour ain berkesan ke?

Anonymous said...

Nour ain tak membahayakan InsyaALLAH. cubalah

Mira MeeraiKiroro said...

dah masuk 3 bulan pakai. kejap ok kejap tak. jerawat batu dlm muka pun naik.jerawat halus still ada. maybe faktor pemakanan jugak. but mira still continue pkai jugak. coz i trust with this skincare. hope getting better la.

Anonymous said...

Before this pakai Royal White, super berkesan untuk 2 tahun.. sejak tukar pengilang agaknya dah xberapa bkesan so stop pakai. dekat setahun xpakai apa2, maka jerawat kecik naik n menjadi2 parut2 hitam kat muka(suka tonyoh dgn jari..), kulit pun suram balik.. mmg sedih

Then, saya came across pasal Nourain ni, so saya try pakai basic set and skrg dah nak dekat 2 bulan, plus jaga makan n a*kins diet sekali. Alhamdullilah setakat ni nampak muka makin glowing, parut hitam makin pudar, jerawat xmau naik (kalau naik pun sekejap je pastu surut, time redflag pun xnaik jerawat.), kulit xmengelupas or pedih or kering, just nice. berat pun makin turun.. eh.. haha

Penjagaan muka ni memang berkaitan sangat2 dengan pemakanan. Nak jaga macamana try la google resepi a*tkins diet tu.. InsyaAllah bkesan. Yang xsesuai tu maybe ada sumting wrong somewhere, try cek.. Either hormonal imbalance or wrong diet.

*Sorry pjng pula comment ni.. huhu

Arissa said...

Saya pakai nourain muka jadi lagi teruk.. Jerawat batu naik sampai ke leher...Besar2 pulak tu..

Anonymous said...

Samalah. Sy pakai nourain muka naik jerawat batu. Sekarang pakai dnars dah 2 bulan lebih. Mula2 nampak glowing, ramai puji. Skrg ni padan muka meranalah aku. Habis merah2, gelupas, pori2 makin luas, bintik2 hitam. Skrg gatal tgn nak beli bio essence tanaka white. Nak try trial dulu. Minta2 serasi dengan kulit.

Unknown said...

Alhamdulillah da dkt 6bln pakai nourain n da tmbah pki multi v.. memg terbaik .bfore this pki bbies blink jhanam kulit hbis trok terbakar rase merh2. Mggelupas jgn cite la..1 muke ni trok.menangis tgok muke.. pki nourain semakin ok kulit. Jrwt pasir yg bersepah tu pon semkin surut n nk hlng. Alhamdulillah.. trima kasih kuarkan produk yg best ni!!

nurul zahirah said...

Ape2 skincare sume bgntung pd kulit masing2..

Anonymous said...

nak cari nourain skincare yang murah dan original?visit instagram saya https://www.instagram.com/dreamabovesky/ atau whatsapp 01121140953

wan shazelin said...

Salam.nak tanya..harap sudi jawab :) kalau kite pakai sabun nour ain tu kan,then rase pedih pedih . Maksudnya ia tak sesuai ngn kite ea ?

alia said...

hai wan shazelin, masa saya pakai nour ain dulu bulan 4 2015 sebulan lebih muka saya tambah teruk sampai rasa eii nour ain ni apesal gini hahaha then teruskan sampai bulan 6 tahun 2015 then semua jerawat tu makin okay surut dan merawat dn skrg dh 2016 still pakai juga nour ain kulit okay sgt dah sekrang serious. tinggal parut skit skit je tapi boleh cover dengan uv dia :) try la nour ain teruskan je sebab tu namanya dia merawat saya siap call hq nour ain lagi hehe

Anonymous said...

Saya baru pakai nour ain minggu lps then lps 3 hari naik jerawat. Nk teruskan ke cemana eh

sitinabilahaznan bell said...

Pakai nour ain insha Allah berkesan...sy dulu pakai nour ain mmg awesome.pastu terikut kawan nak pakai skin care lain..tp bile pakai muke baik jerawat habis.lepas tu insaf...pakai smula nour ain dgn konsisten.alhamdulillah hilang smua jerawat n parut sy...y plg penting pori2 smkn mgecil dan mslh whitehead sy y sgt2 teruk dah smakin pulih ❤❤❤❤

Che Massitah said...

Kenape sy pkai krim malam,toner ngn serum nour ain..mke makin banyak jerawt.. Please answer

Anonymous said...

Nour ain ad yg sesuai n ad jgk skin yg x sesuai. Mmber saya pkai mkin byk naik jerawat

Miss Bulan said...

Akk saya pakai nour ain muka flawless sangat2😭😭😭 skrg sy tgh mngumpul duit nk beli basic set punya

eLLy mOhd said...

sy antara pgguna nour ain. dh almost 3 years.anrara byak2 prduk yg pnh pkai sblom ni (sk11,Tabita,glow glowing),yg ni jgk yg mnjdi pilihan..petuanya sblom u all nk tukar prduk tu (x kesahla prduk apa..) pls rest kan dlu muka kita dr sbrang prduk even bedak baby sklipun..slma sminggu.cuci muka oun juz guna air suam je. jgn apply pape kat muka slma smggu. alhmdulilah.. i amalkan ni 3 thun lpas masa mula2 nk try nourain. alhamdulilah again.. hgga ke arini i stay ngn nourain.. tq

eLLy mOhd said...

sy antara pgguna nour ain. dh almost 3 years.anrara byak2 prduk yg pnh pkai sblom ni (sk11,Tabita,glow glowing),yg ni jgk yg mnjdi pilihan..petuanya sblom u all nk tukar prduk tu (x kesahla prduk apa..) pls rest kan dlu muka kita dr sbrang prduk even bedak baby sklipun..slma sminggu.cuci muka oun juz guna air suam je. jgn apply pape kat muka slma smggu. alhmdulilah.. i amalkan ni 3 thun lpas masa mula2 nk try nourain. alhamdulilah again.. hgga ke arini i stay ngn nourain.. tq

eLLy mOhd said...

sy antara pgguna nour ain. dh almost 3 years.anrara byak2 prduk yg pnh pkai sblom ni (sk11,Tabita,glow glowing),yg ni jgk yg mnjdi pilihan..petuanya sblom u all nk tukar prduk tu (x kesahla prduk apa..) pls rest kan dlu muka kita dr sbrang prduk even bedak baby sklipun..slma sminggu.cuci muka oun juz guna air suam je. jgn apply pape kat muka slma smggu. alhmdulilah.. i amalkan ni 3 thun lpas masa mula2 nk try nourain. alhamdulilah again.. hgga ke arini i stay ngn nourain.. tq

Unknown said...

sy pkai nour ain mula tu mmg flawless glowing.xp lps sebuln muka sy mula naik jerawat..sebelum ni muka sy xberjerawat .xp sbb guna nour ain pipi ni msh ada prut nipis ksn jerawat slps guna nour ain..sy stop dan pkai safi alhamdulillah kulit ok blik.mgkin depend pd kulit jgk..sabun gn toner dy pon msh ada xpkai

Unknown said...

sy pkai nour ain mula tu mmg flawless glowing.xp lps sebuln muka sy mula naik jerawat..sebelum ni muka sy xberjerawat .xp sbb guna nour ain pipi ni msh ada prut nipis ksn jerawat slps guna nour ain..sy stop dan pkai safi alhamdulillah kulit ok blik.mgkin depend pd kulit jgk..sabun gn toner dy pon msh ada xpkai

suhani haron said...

Kenapa sy pakai nourain keluar jerawt kecik di dahi 😢

asmahani said...

Saya pun macam tu.. Lepas senulan pakai, kulit glowing sgt.. Flawless.. Masuk bulan ke 2, mula naik jerawat dan kilit kusam..kenapa jadi macam tu ye... Sebab dia ada paraben ke?

Nurin Adlina said...

Saya pakai nour ain start dec 2014 ,n setia sampai sekarang..alhamdulillah,dah jumpa skincare yg dpt merawat kulit muka sangat sensitif ni..sebelum ni saya ada pkai sf beauty(kulit jadi cantik, tp cek kt internet ada bhn beracun..terus stop),pastu pkai nv, dqeesty, sendayu tinggi..mcm2 lg la..muka jd merah2, jerawat tumbuh, kulit jd nipis n sensitif..last pkai nourain..ni yg pling ok..mula2 pkai nourain mmg jerawat keluar byk jgk continue pkai..skrg kulit dah ok..jarang dah jerawat keluar..tq nourain..